Loose your mind and come to your senses (Fritz Perls)

Skrevet d. 10-3-2019 12:20:26 af Heidi Ulrikke Moen - Gestaltterapeut, Psykoterapeut, Terapeut

Hva betyr utsagnet for deg? 


Selvom sinnet vårt kan hjelpe oss med mye bra, som å resonnere, planlegge og mimre (for å nevne noe), kan det også bidra til mindre hensiktsmessig tankeaktivitet som grubling og bekymring, om og for, fortid og fremtid.


Noen ganger tror jeg også at sinnet vårt kan rote det til for oss i hvordan vi opplever å være i nuet, hvordan vi lar oss påvirke av omgivelsene våre og hvordan vi er sansevare. 


Vi vet mye om hvor helsebringende det er å være oppmerksomt nærværende. det har vist effekt både mot angst og tilbakevendende depresjoner. Så hva menes med å komme i kontakt med sansene våre?


Det handler om å ufiltrert og rått ta inn omverdenen vår gjennom sansene våre uten å analysere og tolke. Tenk på sist du gikk deg en tur. Var du da oppmerksom på hva du oppleve der og da, via sansene dine? Hva du så, hørte, luktet og kjente? Eller var du fanget i tanker om hva du måtte gjøre når du kom hjem eller hva du gjorde på jobben tidligere på dagen? 


Å være oppmerksomt nærværende eller sansevare hjelper oss med å ta inn omgivelsene våre slik de virkelig er, uten å bli infiltrert av tanker om hvordan noe burde eller kunne vært. Å være mer var kan også fungere som en oppvåkning som hjelper oss å gå bort fra uhensiktsmessige tankemønstre for en stund og bli mer oppmerksomme på "her og nå". Det hjelper deg altså kanskje med å akseptere det du står, her og nå, litt bedre?


Gir det mening for deg? 


Ved å gå i terapi hos meg kan jeg lære deg teknikker for hvordan du kan øve på og bli mer oppmerksomt nærværende. Jeg jobber daglig med denne tematikken sammen med mine klienter. 


Innlegget er opprinnelig publisert på min instagramkonto "Osloterapeut Ulrikke Moen" - søk meg opp for flere likende innlegg. 


Ønsker deg en god og sansevar dag!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.