Kunsten er å gjenkjenne hva som er stress slik at man unngår å stresse for å unngå stress

Skrevet d. 28-5-2019 09:32:23 af Solveig Sikkeland - Gestaltcoach, Coach, Veileder

Stress kan defineres som et mønster av fysiologiske, atferdsmessige, emosjonelle eller kognitive responser til virkelige eller imaginære stimuli som oppfattes å forhindre mål eller virker truende. Slike stimuli er ofte ubehagelige og kan variere i omfang. Kortvarig stress har vist seg å ha positiv effekt på helsen, mens langvarig stress kan ha negativ innvirkning på både den fysiske og psykiske helse.


Stress kan altså være positivt for vår mentale og kroppslige turbo. Vanlige symptomer er at musklene blir sterkere, sansene skjerpet og spenningen i kroppen høyere.

Kunsten er å finne en best mulig måte å reagere på slik at stress kan bli positivt og gi gode mestringsfølelser.  


Her er noen konkrete tips for å takle en stressende situasjon eller fase:


Holdning til stress:

Velg en innstilling om at stress er positivt og noe du kan søke å regulere og møte.  Si til deg selv at dette skal gå bra.   

Stopp gjerne opp og reflekter rundt hvordan du tenker.  Hvordan du tenker påvirker hva du føler og hva du oppfatter.  Et positivt tankesett ville trolig føre til mindre opplevelse av stress og usikkerhet, og kanskje til og med få deg til å bli motivert.

Ref. Pippi Langstrømpe sitt utsagn «Dette har jeg ikke gjort før,- så det går sikkert bra.»


Bruk kroppen:

En enkel metode er å bruke kroppen ved å senke skuldrene og ta kontroll over pusten for å roe seg ned. Pust inn gjennom nesen og helt ned i magen. Utpust skal være lengre enn innpusten samtidig som skuldrene kjennes tunge og senker seg.


Fokus og struktur:

Det er mindre belastende å forholde seg til en utfordring av gangen enn flere samtidig.

Det kan være hjelpsomt å lage en oversikt over alt som skal gjøres.  Skriv det ned slik at du ser det foran deg, og så kan du sortere og prioritere samt planlegge når og hvordan det skal gjøres.


Her og nå: 

Mye stress og uro er ofte knyttet til fortid eller fremtid, - så det å tillate at all oppmerksomhet er akkurat der du er nå, gjør at du både mentalt og fysisk er tilstede i det du gjør her og nå.


Grensesetting:

I faser og situasjoner med mye stress strekker bare ikke tiden til.  Det er da viktig å lytte til seg selv og være bevisst på hva som er sine absolutter.  Sjekk med seg selv om du har tid og lyst til å hjelpe andre før du sier ja.


Godt nok: 

Still deg spørsmål om hva som kan være godt nok.  For å lykkes må ikke alt være perfekt. Kanskje du kan akseptere at du ikke alltid er best, men likevel god nok.  


Fysisk aktivitet:

Det er godt dokumentert at moderat trening er god investering for å redusere stress og øke velbehag. Med gode vaner som sikrer deg fysisk aktivitet er du bedre rustet til å tåle stress.  


Vær sosial: 

En annen god investering er nære og trygge relasjoner.  Tilstreb å bruke tid med mennesker du virkelig er glad i.


Dette kan virke svært så enkelt, - men noen ganger er det lov å be om hjelp for å sikre seg en best mulig gjennomføring og opplevelse.


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.