Karriereskifte?

Skrevet d. 15-12-2015 23:44:16 af Erica Grunnevoll - Coach - DNCF sertifisert coach, Helsecoach

Jeg har et levebrød……

Rett som det er møter jeg i min coach hverdag mennesker som opplever at de kjeder seg på jobb, de liker seg ikke, de vurderer karriereskifte. Samtidig er de engstelige og lurer på om de tør. De har jo et levebrød, men ikke mer.

Er du en av dem?

Si til deg selv: – Hvis du er skarp nok til å klare å leve av en jobb du ikke kan fordra, må du være skarp nok til å klare det på annen måte. Du trenger ikke bli hvor du er og være ulykkelig. Hvis du gjør det bra på ett område, vil du også kunne gjøre det like bra i et arbeid du liker. Du må våge å eksperimentere med livet og finne din plass.

Mine råd;

Du kan noe annet enn å sitte fast.
Du kan endre på den ulykkelige følelsen
Du kan velge å la være å kaste bort det eneste livet du har.
Tenk på hva du verdsetter, hva får smilet til å bryte frem på ditt ansikt?

Gå for det! Du har de ressursene som trengs. Du er den beste til å avgjøre hva som vil gi deg et smil rundt munnen og gjøre jobblivet ditt meningsfylt. Du har absolutt ikke «kastet» bort mange år på utdanning eller yrke du ikke lengre vil jobbe i. Fortiden har gitt deg masse erfaring, kompetanse, livsvisdom og er en enorm kilde til opplysning. Gjør deg til venns med mistakene, bruk dem som kilder til ny viten så du vet hva du vil unngå neste gang! 

Tegn som tyder på at du trenger karriereskifte kan være – manglende engasjement , kjedsomhet, resignasjon, rastløshet, tilbaketrekking irritabilitet, kynisme, motvilje mot arbeidsoppgaver/kolleger/ledelse, likegyldighet mht produktivitet, søvnvansker og trøtthet, lav selvfølelse, angst og depresjoner, familieproblemer eller fysiske plager.,

TIPS

·         Det er mulig å gjøre noe med egen situasjon
Sorter hva som er hva. Finn ut hva det er som gjør at du er misfornøyd med den
jobben du har i dag. Er det jobb eller ligger kilden til misnøye et annet sted?
 Finn dine verdier. Verdier er grunnleggende byggesteiner i våre liv.
 Lag en liste: «Jeg skulle ikke ha noe imot å bli…». Den viser dine egne ønsker.
 Selv om 
de ennå ikke er særlig velformulerte, er det en begynnelse på veien mot positive handlinger. 
Snakk med erfarne personer.
 Ha utholdenhet. Det kan ta tid, forstå at det kan ta mer enn én dag å klatre til toppen av fjellet.
Erkjenn virkeligheten. Let etter muligheter innenfor rammene du har gitt deg selv.
Slutt med pratmaker pratet: om bare, hadde jeg bare, jeg kunne blitt... 
Stans din indre CD spiller som spiller pessimistiske tanker. Den avler negativitet og vil hindre deg i å sette i gang. 
Har du lyst, har du lov. Sett i gang, produser din egen lykke.
Ha mot til å endre det du 
ønsker å endre og som kan endres,
fred til å forsone deg med det som ikke kan endres 
og forstand til å skjelne det første fra det siste. 

SØK RÅD!

Dersom du er usikker på uroen eller misnøyen du kjenner på, vil jeg anbefale at du skaffer deg råd fra erfarne personer. Det finnes sikkert noen i din by som lever av å være rådgivere. De vet mye om hvordan det er lurt å gripe saken an fordi de arbeider med å finne de beste veiene og bistå folk. Let opp mennesker som har gjort karriereskifte, de sitter på enorm erfaring både i forhold til først å ha valgt feil hylle til så å våge spranget over på rett hylle. Våg klargjørende samtaler med andre mennesker. Gjennom gode samtaler med kloke venner eller profesjonelle rådgivere gjør du det lettere for deg selv å ta konstruktive vurderinger og treffe sikrere valg. Klargjør ditt eget verdisystem. Hva er viktig for deg. Verdiene påvirker dine vurderinger, din atferd og din tilfredshet. Verdiene setter betingelser for hva du trenger å kunne virkeliggjøre gjennom det å arbeide.  

VI ER ALLE FORSKJELLIGE

Tegn på at man trenger karriere skifte kan altså vise seg atferdsmessig, affektivt(følelsesmessig) og eller fysisk hos oss mennesker. Vi er alle forskjellige, og tegnene er derfor heller ikke entydige. Men vær observant, du kan male fanden på veggen eller se spøkelser på høylys dag. Alle kan vi ha vi perioder med kjedsomhet, være irritable vise motvillighet, ha lavere selvfølelse etc. Det trenger ikke bety karriereskifte.  Mange av disse symptomene finner vi også igjen hos mennesker som er veldig slitne – av .for stor arbeidsbelastning over tid, av for lite utfordringer privat eller på jobb, av for stor uforutsigbarhet i livet (for eksempel store endringer i jobb eller privatliv). 

NISSEN MED PÅ LASSET

Det er utrolig viktig å gjøre et sorteringsarbeid overfor seg selv. Det kan være at vi kun trenger hvile eller ferie, større utfordringer på jobb, mer variasjon i arbeidsoppgaver etc. Det kan være at hunden ligger begravd i privatlivet eller i egen personlighet. Noen ganger sier jeg litt provoserende at noen mennesker som legger skylden på jobben for sin tristesse, kanskje heller burde sykemelde seg på hjemmefronten istedenfor å jakte på ny jobb eller karriereskifte Andre igjen vil jakte på lykken i nye yrker og karrierer om og om igjen, nissen flytter hele tiden med på lasset. Noen vil ha størst effekt av å stoppe opp og jobbe med å bli mer på parti med seg selv, de er sin egen verste fiende. 

 

SETT I GANG, GJØR NOE!

Begynn på din egen vei mot målet. Stå på! Sjekk ut og vær ærlig i forhold til rammene du kan bevege deg innenfor. Stikk fingeren i jorden, erkjenn virkeligheten og vær realist. Kan du flytte? Er du avhengig av en viss inntekt mens du eventuelt studerer. Endringene kan gi økt periodisk press – f.eks. studier ved siden av jobb, pendling eller helgejobber. Hva kan og vil du ofre eller yte for å få dette til? Samtidig vil jeg sterkt oppfordre deg til å holde på jobben til du har noe annet å gå til. Enten ny jobb eller studieplass.

Erica Grunnevoll
Partner i CoachTeam- House of Leadership
Cand theol og arbeidet flere år som prest bla i forsvaret og FN-styrkene
DNCF sertifisert Coach, styreleder i Den Norske CoachForening
Ettertraktet inspirasjonsforeleser, kursholder og prosessveileder. Arbeider mye med vanskelige personalkonflikter

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.