Hvordan finne riktig terapeut - og hvorfor første halvtime er gratis

Skrevet d. 25-10-2018 14:07:21 af Helga Hem - Gestaltterapeut, Psykoterapeut, Terapeut

De som forsker på terapi, har selvfølgelig forsøkt å finne ut hva det er som gjør at terapi fungerer. De har kommet fram til noen faktorer som er nødt til å være på plass for at terapien skal gi gode resultater. Tre av disse faktorene er

 

-         en trygg relasjon mellom klient og terapeut

-         empati hos terapeuten

-         terapeuten må forholde seg til en teori

 

Å gå i terapi er en dyptgående og ofte også ganske langvarig prosess. Du investerer tid og penger og mye tankekraft på deg selv, og det er om å gjøre at du får mest mulig ut av prosessen og at den faktisk gir resultater. Derfor er det viktig at du er grundig når du bestemmer deg for hvem terapeuten din skal bli. Det kan koste deg å hoppe inn i den første og beste terapeutiske relasjonen. Ikke bare økonomisk, men også tids- og følelsesmessig.

 

Tilbake til de tre nevnte faktorene. Den siste først: gå inn på nettsidene til den terapeuten du har fått anbefalt eller som du har i tankene, og du vil fort finne ut om terapeuten forholder seg til en teori, er det en utdannelse eller en sertifisering av noe slag der, vil jeg tenke at man kan gå ut fra at den delen er ok.

 

De to andre er vanskeligere å finne ut av gjennom nettsidene, og derfor er det første møtet viktig. Det er fint hvis terapeuten har mulighet til å møte deg for en prat før dere begge bestemmer dere for om det er riktig match. Dette kan gjerne være kostnadsfritt, for det er en fordel for dere begge at det er god kjemi, og at dere begge kjenner at dere kan jobbe med hverandre. Det er kostbart nok å gå i terapi, om man ikke i tillegg skal betale mange terapeuter for et første møte på vei til den rette.

 

Så det første du må gjøre er å booke dette uforpliktende møte.

 

Så må du bruke magefølelsen. Kjenn etter om du føler deg sett og akseptert. Vi kaller det kjemi, og kjemi er alle de signalene vi tar imot bevisst og ubevisst. Kjenner du at det er noe som skurrer, ja da er det sannsynligvis noe som skurrer. Lytt til det, og let videre. Ikke gi deg før du kjenner at her vil jeg være. Denne personen vil jeg møte igjen. Her kan jeg snakke.

 

Det kan hende det er litt for mye for langt at du skal føle deg helt trygg i det første møtet. Å bygge opp en trygg relasjon kan ta tid.  

 

Lykke til!

Jeg er så glad for hvert eneste mennesker som finner ut at det går an å få hjelp og støtte i livet og som tør å ta skrittet ut og be om det! Jeg heier på deg og på alle som starter på den reisen et terapiløp er. Du kommer til å utvikle deg, og forstå bedre hvem du er og hvordan du reagerer på livet ditt. Hvis du utfører et ærlig stykke arbeid med din egen terapi, kommer du til å se at livet blir enklere og rikere på samme tid. Jeg er så glad for alle som ønsker å vokse og utvikle seg enten det er med meg som terapeut eller noen andre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.