Hvordan balansere mellom jobb, familie og fritid i en hektisk hverdag?

Skrevet d. 15-11-2017 13:18:16 af Jorunn Høygård - Coach - DNCF sertifisert coach, Psykoterapeut, Traumeterapeut, Veileder

Hvordan balansere mellom jobb, familie og fritid i en hektisk hverdag? 

For de fleste av oss består ikke livet av bare oppturer, og før eller siden blir vi rammet av kriser. Hva kan du gjøre når du mister fotfeste, ikke lenger har oversikt og mister kontrollen? Jeg hører stadig vekk de som kommer til meg er fortvilet og spør om hvordan de skal få hverdagen til å henge sammen og få den til å gå opp i en hektisk hverdag. 

«Vi befinner oss midt i tidsklemma, og jeg klarer ikke å se noe ende på den hektiske og stressende hverdagen. Jeg er så lei av en følelse av ikke å ha kontroll, rot og mangel på system i skap og boder, halvferdige oppussingsobjekter, en hage som skriker etter vedlikehold, og haugene med klesvask som hoper seg opp. Jeg syntes hver dag starter og slutter med stress. Er ute av huset -- henter og bringer barn, så jobb. Tiden etter det, raser av sted, middagslaging og husarbeid (rydding, husvask, klesvask) tar hele ettermiddagen og kvelden. Får aldri tid til å trene eller være sammen med venninnene mine eller leke og kose meg med sønnen min som PLUTSELIG snart er tre år. Tiden bare raser av sted! Jeg begynner å gråte ved tanken på at det er barna og de ansatte i barnehagen som ser sønnen min mest... Helgene går med til handling og oppussing, og vips så var det mandag. Var det ikke vinter i forrige uke egentlig? Har egentlig lyst på flere barn, men hvordan i alle dager skal vi få tid til å følge opp TO? Jeg er fortvilet og lurer på hvordan jeg kan få til en enklere hverdagslogistikk. Vi har ikke mulighet til å jobbe redusert pga. økonomi og har type jobb som ikke egner seg for deltid...»


Liknende historier hører jeg ofte fra mine kunder og slik lærte jeg også å ta hensyn til meg og mine valg, men jeg måtte i kjelleren først og var både utbrent og deprimert. På den tiden jobbet jeg som regnskapssjef og følte at livet bestod av tre ting: Jobbe, spise og sove. Jeg presset meg gjennom den hektiske hverdagen. Dagene repeterte seg - den ene dagen var lik den andre og det meste gikk på autopilot. 


Hva kan du gjøre når du mister fotfeste -- ikke lenger har oversikt og mister kontrollen? Når vi lever i en hektisk hverdag og livet går på autopilot, er det mange som vil ut av det, men vet ikke hvordan. Ja, hvordan kan vi lære å prioritere, sette grenser og finne ut hva som er viktigst og mest riktig for oss selv. 


Hvordan er det med deg? Har du lange arbeidsdager? Har du barn som skal hentes og passes -- kjøres til trening og på aktiviteter? Samt venninner som skal huskes? Så... det er ikke så lett å presse inn trening...? Kjenner du at gleden har blitt borte -- Føler du deg nedstemt -- trist -- deprimert? Hvordan ville det vært for deg å få tid til det som du synes er viktig og best for deg?


Det er individuelt hvordan vi opplever en livskrise. Det avhenger av hvor sårbare vi er i situasjonen. Når du ikke følger hjertet ditt, sier kroppen ifra til slutt! Hvordan ville det være for deg å lære å prioritere, sette grenser og gjøre endringer som gir deg nye muligheter, mer glede, mer energi og oversikt i livet.


Jorunn Høygård

Psykoterapeut og Coach


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.