Hvor mye koster DU? Hva er DIN pris?

Skrevet d. 18-3-2018 09:19:11 af Gabriela Sirbu - Gestaltterapeut, Familierådgiver/veileder

Har du tenkt på hva er det du bruker penger til? Kanskje har du funnet ut at du bruker penger til en del ting som mulig du kunne ha overlevd uten: nye møbler, ny TV, nyere PC, iPad, bil, og andre Ting som er bare Ting. Selvfølgelig, det er fint å ha de tingene man trenger i hverdagen. Men man trenger ikke så mange, eller de nyeste?

Vi lever i et forbruk samfunn, hvor vi er oppmuntret til å kjøpe, kjøpe, kjøpe, kjøpe TING. Hva gjør vi med de? Vi bruker dem for at de skal gjøre vår hverdag mere hyggelig. Til og med Innovasjon Norge gir pengestøtte til folk som oppfinner TING som kan selges. 

God mat og drikke er også viktig. De er livsnødvendigheter. Uten luft, vann og mat, kan vi ikke leve. Samtidig, disse også kjøper man mer enn man trenger, med en tanke at man unner seg å bli mer mett enn man trenger, og spiser mer sukker enn man trenger, eller drikke mer alkohol enn man trenger, eller røyke eller snuser man - som man absolutt ikke trenger.  

Har du tenkt, hvordan det hadde vært å kjøpe noe bare til deg selv, og som ikke blir igjen i denne verden når du dør, men som bare du kan ta med deg i evigheter? Har du tenkt hvordan det hadde vært å investere i deg selv? I å bli et menneske som ikke trenger så mange TING rund seg, for å føle at man er lykkelig, eller verdt noe?

Flere og flere mennesker velger å bo og leve alene fordi de finner at relasjoner til andre mennesker er vanskelig. Har du tenkt hva du kunne ha gjort, sånn at du kunne leve sammen med andre uten at dette er anstrengende? At man kunne tåle en del i relasjoner, uten at man tar personlig alt som dukker opp fra de man møter i hverdagen? At du kunne lære å kommunisere deg selv på en bedre måte?

Jeg opplever stadig at folk er redd å si hva de mener, eller er redd å prøve og feile, fordi de kommer til å være mobbet etterpå av sin nære krets. Dette skjer hver dag, ikke noe vits å nekte eller skjule det. Media er full av slike eksempler. Man opplever det på jobb, sammen med venner og familie, og «man må bare tåle det». Og hva hvis man ikke tåler, hva som skjer da? Da blir man taus, og trekker seg tilbake, og er redd å prøve seg fram.

Har du tenkt hvordan det hadde vært å prøve og feile på et trygg arena, sammen med noen som kan øve sammen med deg uten å dømme deg? Uten å være redd at den person går og sladrer på deg etterpå: slik noen ganger familie og venner gjør, fordi de "er glad i deg" eller "bekymret for deg".

Enn sånn investering kunne ha vært gullverdt på langsikt. Sånne erfaringer tar man med seg hver dag, uansett hvor man drar, og det er det som gjør det største inntrykket. Vi ser det i alle jobbannonsene: "Personlige egenskaper vil vektlegges mest" sier de.  Men hva hvis man ikke vet hva er sine egenskaper, fordi man har aldri lært å snakke om de, og å sette ord på de?

Når man går rundt hver dag, det er ikke nødvendigvis det nyeste TV-en, eller det nyeste PC-en, eller bilen, eller huset man bor i som teller. Jo, kanskje klærne. Men de må bare være anstendig og ren, og de sier mer enn nok om deg selv. Disse tingene kan koste en del.

Hvor mye koster DU? Eller hvor stor VERDI setter DU på DEG SELV, i samenheng med de tingene du har rundt deg? Hva er det som definerer deg, som person, uavhengig av de tingene du har rundt deg? 


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.