Hva er hemmeligheten bak et lykkelig parforhold?

Skrevet d. 7-6-2018 14:41:59 af Hege Åsvang - Par- og relasjonsterapeut, Terapeut, Coach

Dr. John M. Gottman har skrevet den populære boka “Hemmeligheten bak et lykkelig parforhold” sammen med Nan Silver.

Det finnes håp, ifølge boka. For Gottman har forsket på 3000 par i 40 år, i sitt kjærlighetslaboratorium. Og han har sett timesvis med filmer med ektepar som tilsynelatende gjør “ingenting". Som å lese avisen, spise frokost sammen og se på tv. Men det skjer mye under overflaten til forskningsparene, og det er det Gottman har studert nøye. 

Hvorfor er det håp da? Han sier blant annet at det er ikke sånn at de som aldri krangler er det “perfekte” par.  Gottman sier at vi gjerne må krangle, så lenge vi klarer å leve sånn nogenlunde etter sju fremforskede prinsipper.

Og hva er de sju prinsippene?  Kort fortalt:

  1. Å kjenne hverandres verden (hvem er konas/mannens yndlingskollega? Hva liker hun å ha på brødskiva). Altså å ha et utvidet kart over den andres verden. 
  2. Sørg for å gi hverandre anerkjennelse og respekt. (Støtt hverandre, ikke kritiser).
  3. Vend dere mot hverandre, det bidrar til den felles emosjonelle og viktige bankkontoen et par skal bygge oppsammen.
  4. La din partner få lov til å påvirke deg (innen rimelighetens grenser, selvsagt).Statistisk sett er det en risiko på 81 % for at ekteskapet skal gå i oppløsning når en mann (Ja, gutter, Gottman har forsket seg frem til dette) nekter å dele makt med partneren (f eks ved bilkjøp). 
  5. Løs de problemene som lar seg løse. Gjør det sammen med din partner, respektfullt.Det betyr at du behandler partneren din med samme respekt som du behandler andre. 
  6. Jobb dere ut av fastlåste konflikter. (F eks.: hun vil ha barn, men ikke han). Når et par lærer seg å unngå fastlåste situasjoner, begynner de å behandle sine vedvarende problemer som om de var en slitsom allergi eller dårlig rygg. De vet at problemet aldri vil forsvinne, men de klarer å hindre at de tar over livet deres fullstendig. MÅLET ER Å ANERKJENNE OG DISKUTERE PROBLEMET UTEN Å SÅRE HVERANDRE.
  7. To personer som bestemmer seg for å leve med hverandre skaper en kultur. Felles mening. Vi kan skape vår egen familie- og kjærestekultur, og den trenger ikke ligne på alle andres. Og så er det altså ikke så farlig om dere krangler, så lenge dere ivaretar disse sju prinsippene! 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.