Hva er egentlig selvfølelse og selvtillit?

Skrevet d. 24-5-2016 18:13:48 af May Lockert - Coach, Helsecoach

Hva er egentlig disse to, er det noen forskjell?
Ja så absolutt. Om du studerer ordene så vil du kanskje legge merke til forskjellen.
Jeg opplever at mange kun bruker ordet selvtillit.


Du kan ha en god selvtillit og samtidig ha en lav selvfølelse.

Selvfølelse handler om opplevelsen av å være verdt noe som menneske. Tankene og følelsene du har om deg selv.
Om vi har fått en knekk og har lav selvfølelse føler vi oss lett mislykket, og vi føler at vi ikke strekker til. Vi kan lett føle at vi ikke er verdt noe. Vi føler oss mindreverdige og føler ofte at alle andre er så mye bedre enn oss.
Kjennetegnet for mange kvinner med lav selvfølelse kan være at de står fremfor speilet og leter etter alt de ikke liker ved seg selv, og den negative indre dialogen forteller dem gjerne hvor lite tiltrekkende de er, for stor mage, for store lår, for smale lepper osv. Kanskje du kjenner deg igjen?

Ofte snakker vi stygt om andre kvinner, vi finner feil ved andre mennesker for at vi selv skal føle oss bedre. Vi kan sitte på en fest og føle oss flotte, får mange positive tilbakemeldinger fra andre festdeltakere, men opplever at med en gang det kommer en annen flott jente inn i rommet så synker du sammen og føler deg med ett mindreverdig og har gjerne tanker om hvor flott denne andre damen/jenten er, og de positive følesene du for et øyeblikk satt med er med ett forduftet.
Vi kan ofte føle oss truet av kvinner som har sterke meninger, som er pene osv. I hodet til et menneske med lav selvfølelse vil det være en trussel og bekrefte de negative tankene vedkommende har om seg selv.
Vi sliter med mye dårlig samvittighet for alt vi skulle gjort, at vi ikke er en bra nok mamma, venninne, kjæreste. Vi opplever daglig negative tanker og en negativ indre dialog.
Mennesker med lav selvfølelse er selvsabotører bruker jeg å si, de hindrer seg selv, ubevisst til å leve et liv dem elsker, og nå dit dem vil.

Mennesker med god selvfølelse er rause meg seg selv og mennesker rundt seg. De er glade i seg selv for akkurat den de er. De ser etter det de liker ved seg selv i speilet og kan oppriktig si til seg selv at de er vakre. De har mer livsglede og energi. De er ikke så opptatte av hva andre måtte mene om dem, for de er så trygge i seg selv og vet hva som er viktige for at de skal leve et godt liv. De har lettere for å gi slipp på bekymringene, da de gjerne har noen teknikker de bruker når perioder med bekymring og negative tanker dukker opp.

Lav selvfølelse er noe vil alle har opplevd i mer eller mindre grad, og det er og vil alltid være en ferskvare. Den må pleies som frukten i butikkene.
Når du har skaffet deg teknikker som fungerer står du stødig når stormen herjer som verst rundt deg.

Neste blogginnlegg skal jeg snakke om lav selvtillit slik at du får forståelsen av forskjellen mellom disse to.
I senere innlegg vil jeg skrive konkrete tips om hvordan du kan bygge opp en sunn og god selvfølelse som ROCKER!

Har du kanskje en venninne eller bekjent du tenker kunne hatt nytte av denne informasjonen så DEL gjerne innlegget videre.

Sharing is caring <3


Gode tanker fra
May KristinHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.