Glede på bunnlinjen

Skrevet d. 15-12-2015 23:22:41 af Erica Grunnevoll - Coach - DNCF sertifisert coach, Helsecoach

Har du noen ganger opplevd det du selv synes er lettvint trøst? Det har jeg. Som oftest trekker jeg på skulderen av det og tenker, ja, ja. Det er sikkert ment i beste mening, men dette blir for naivt og dumt. Andre ganger blir jeg nok noe mer provosert og tenker at har du ikke mer å fare med, så kan du heller tie stille. For dette er hån i forhold til å ta meg og de menneskelige aspekt på alvor.

Er det for naivt, for dumt av meg å holde foredrag med « Glede på bunnlinjen” som overskrift? Nei, absolutt ikke, vil jeg hevde.

Hvorfor det
Jeg vil helst ha meg frabedt lettvint trøst, og jeg har ikke noe tro på at alt er en utfordring her i livet. Jeg har heller ikke noe tro på at mine kolleger og jeg ved kun riktig innstilling og fokus vil ta bølgen og slå hæla i taket livet i gjennom.  Noe er skikkelig problematisk, noe er vondt, trist og dumt.

Mor sa en gang til meg: ”Erica, ikke let etter om livet er rettferdig eller urettferdig, du får ikke svar. Kanskje er livet mest urettferdig i sitt vesen. Det som imidlertid er viktig er at du aksepterer at det er ditt liv. Og min kjære datter; - så er det viktig at du har redskap i verktøykassen din som du kan bruke til å håndtere livet ditt på best mulig måte.”

Mor lærte meg videre at livet har i seg en iboende glede. Det gjelder å oppdage den, være nysgjerrig på den, fremelske den, takke for den. Å møte livet er en ferdighet – en kunst – som vi alle kan foredle.

På denne tidslinjen som vi lever, som livet vårt utspiller seg innenfor, hvorfor er glede på bunnlinjen viktig?

Glede er for meg noe annet enn et stunt, et kick, en lykkerus. For meg handler glede mer om verdighet, om det å kunne møte meg selv og andre med genuin respekt. Møte hverandre som subjekter, et møtested mellom et jeg og et du. Vi kan saktens være uenige, vi kan diskutere, vi kan komme til kort, vi vil i perioder streve og lengte. Samtidig så lever vi, vi ønsker liv i livet, vi ønsker at livet og jobb byr på mer enn eksistens. Vi trenger verdighet og livsglede!

Vi vet at mistrivsel, konflikter, maktkamper, intrigespill, intoleranse, antipatier, lav selvfølelse, utrygghet og mangel på kommunikasjon  koster kassen både på det menneskelige og økonomiske plan.

Det er veldokumentert at glede styrker samhandling, felleskap, kreativitet, raushet, toleranse, skaperkraft, yteevne, mot, kraft og overskudd. Glede er rene støtputen både mot stress og livstrøyte.

 

Derfor er glede på bunnlinjen viktig. Glede på bunnlinjen skaper verdige resultater. Det er noe helt annet enn hæla i taket, naivitet og lettvint trøst. Det er menneskets og menneskelighetens fremtid det handler om, ikke sant?

Erica Grunnevoll
Partner i CoachTeam- House of Leadership
Cand theol og arbeidet flere år som prest bla i forsvaret og FN-styrkene
DNCF sertifisert Coach, styreleder i Den Norske CoachForening
Ettertraktet inspirasjonsforeleser, kursholder og prosessveileder. Arbeider mye med vanskelige personalkonflikter

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.