Skrevet d. 27-3-2019 11:48:21 af Lena Sundhaugen - Terapeut, Psykoterapeut
Nå til dags finnes det så mange forskjellige retninger og terapiformer å velge i mellom. Eksperter, spesialister, psykologer, psykiatere psykoterapeuter etc. Jeg vil gjerne dele fire tips om hvordan du finner riktig hjelp og riktig person til å hjelpe deg!
(Denne bloggen er særlig rettet mot personer som ønsker psykoterapi.)
1)
Først bruk litt tid på å finne ut av hva det er du ønsker hjelp for eller til. Er det for eksempel et veldig spesifikt tema eller problem som en fobi, spiseforstyrrelse, eller du og partneren din som leter etter hjelp? Da er det lurt å lete etter en ekspert, eller noen som har lang erfaring med å jobbe innen dette feltet.
Ønsker du medisinsk hjelp, eller en diagnose kan du først gå til fastlegen din. Fastlegen din kommer da til å undersøke at det ikke er noen fysiske årsaker (det kan være bivirkninger av medisiner du tar) som har en effekt på psyken din. Når dette er utelukket kan fastlegen din henvise deg til psykiater eller psykolog for en psykisk evaluering eller foreta evalueringen selv.
Til psykoterapeut og coach kan vanligvis gå uten henvisning fra lege. En coach kan jobbe med målrettede strategier for å takle spesifikke situasjoner og problemer. Dette er det også noen psykoterapeuter som gjør. En psykoterapeut vil også kunne jobbe med deg helhetlig og hjelpe deg å komme frem til roten av problemet og hjelpe deg bearbeide vone tanker og minner.
2)
Har du bestemt deg for å begynne med psykoterapi er det mange forskjellige retninger innenfor dette faget også. Noen av de vanligste terapi retningene i Norge er Gestaltterapi, Kognitiv terapi, det finnes også danseterapi og terapi gjennom kunstuttrykk.
Hør gjerne med bekjente, venner og familie om det er noen terapeuter de anbefaler.
Ta også et raskt søk på de individuelle retningene og se hva du føler vil hjelpe deg og din situasjon og hvordan du personlig liker å jobbe.
Jeg for min del er utdannet Klientsentrert terapeut. I klientsentrert terapi er terapeuten ingen «ekspert» på andres liv. Jeg jobber sammen med klientene mine om å få en dyp forståelse av hva det er som foregår. Det er ikke min jobb og lage teorier og diagnoser av klientene mine, men heller faktisk prøve å forstå dem. Hoved verdiene jeg jobber med er empati, ærlighet og aksept slik at jeg kan skape ett trykt rom for klientene mine hvor de kan uttrykke seg fritt og utforske situasjonen sin. Og så begynner forandringene og skje.
3)
Sjekk at terapeuten du er interessert i er utdannet og jobber etisk i henhold til norsk lov om taushetsplikt og personvern. Og ikke minst at prisnivået passer for deg.
4)
Det siste rådet vil forhåpentlig være en lettelse for deg som syntes alle valgmulighetene ovenfor gjør det vanskelig og ta et godt valg om hvilken behandler som er rett for deg.
Vitenskapen viser nemlig at det ikke er så viktig hvilken type terapeut du bruker. Det viktigste er om du og terapeuten din har et «godt forhold». Det jeg mener med «godt forhold» er at det er et profesjonelt, trykt og ærlig forhold hvor du kan stole på terapeuten din og virkelig kan åpne opp om selv de vanskeligste temaer.
Bruk derfor gjerne litt tid på å finne riktig terapeut og ikke vær redd for å stole på magefølelsen din når det kommer til om du liker terapeuten eller ikke.
Mange terapeuter tilbyr en gratis første samtale, benytt deg av denne sjansen og se hvem du kommer godt overens med og hvem du føler deg trygg hos.
Lykke til!