FORVENTNINGSFULL SOMMER

Skrevet d. 30-6-2019 19:45:41 af Heidi Ulrikke Moen - Gestaltterapeut, Psykoterapeut, Terapeut

I disse dager er det mange som enten har startet ferien sin eller gleder seg til den snart begynner og med det følger det et flust av forventninger. Kanskje har de siste ukene på skole eller jobb føltes uutholdelig lange, for snart, snart venter det late dager, sene kvelder, gode samtaler, lek, bading og moro.  ⠀⠀

⠀⠀
Nå vil jeg ikke ødelegge den deilige stemningen du kanskje kjenner på når juli nærmer seg, men et par gode råd kan komme nyttig med. Det er jo ikke alltid ferien blir helt sånn vi ser for oss, eller? ⠀⠀
⠀⠀
Tid med familie, på reise, med venner og med unger kan nemlig være ganske krevende for mange av oss. Vi er jo ikke vant til å tilbringe så mye tid sammen, som vi ofte gjør i feriene. Attpåtil skal du kanskje være på en liten hytte, eller på en veldig varm strand i syden? Og tenk om det bare blir dårlig vær og du atter en gang får brukt opp yatzy- blokken...⠀
⠀⠀
Da kan det være viktig å huske på å starte ferien med en liten forventningsavklaring. For hvordan tar du det egentlig om ferien ikke blir helt sånn som du ser for deg? Tåler du det tror du? Ta en runde med deg selv og bli klar over alt du ønsker å få ut av ferien. Er det noe som er spesielt viktig? I så fall kan det være lurt å dele dette med de du skal tilbringe ferien med. Kanskje har de også noe de absolutt vil få gjort? Om det ikke er tid til å dekke alles ønsker, er det noe du kan gi slipp på? Kanskje går det også an å dele seg, så får du gjennomført mer av det du helst vil. ⠀⠀
⠀⠀
Et annet viktig råd, som det ikke kan minnes om nok ganger, er å prøve å la være å sammenlikne deg med idyllen som dukker opp i sosiale medier. Vi vet vel nå at situasjonen ofte er en annen bak fasaden? Sommeren består ikke bare av glade unger, nylakkede tånegler, rykende varm kaffe, iskald rosévin og blå himmel.


Husk å ta pauser. Kanskje kan du trekke deg litt tilbake og hente inn litt overskudd slik at dere kan ha det bedre sammen. En liten pause, uten mobilen og bare for deg selv kan gjøre underverker, om så den bli i dusjen eller på do. Pust med magen og kjenn på å være tilstede her og nå. 


Et siste råd som kan komme godt med er å sjekke ut mine «Tips for å styrke relasjoner» som jeg tidligere har publisert på min instagramkonto "Osloterapeut Ulrikke Moen". 


·      SPØR FØR DU ANTAR OG TOLKER: 


Å anta kan skape store misforståelser og den andre kan oppleve å ikke bli sett og anerkjent av deg. Prøv å gå den andre i møte, vær nyskjerrig og spør hvis det er noe du lurer på før du går i tolke- modus. Jeg lover du slipper en krangel eller to og at du gjør det hele mye lettere for deg selv, selvom det kanskje ikke virker sånn til å begynne med. 


·    LYTT MED HELE DEG: 


Å vise en annen at du kan tåle å lytte til den, fører dere nærere hverandre og styrker relasjonen mellom dere. Ved å virkelig lytte til den andre, ser og anerkjenner du denne personen.  Legg vekk telefonen eller andre forstyrringsmomenter og vis med hele deg at den andre interesserer deg. Vær oppmerksom på hvordan du kontakter den andre med kroppen din, øynene og ørene dine. Forsøk å forstå den andre og vær oppmerksom på om det den andre sier (eller ikke sier) kan gi mening for deg. Vær nyskjerrig. Still oppfølgingsspørsmål. Gi feedback. Del og bekreft det du hører den andre sier. Del stillheten om det blir fenomenet mellom dere. Det er mye som blir sagt, også uten ord. Forsøk å ta en pause fra egne bekymringer, slik at du kan fokusere på den andres fortelling og ikke din egen. Vær fokusert på å forsøke å forstå hva den andre EGENTLIG forteller deg, uten å tolke og anta. På denne måten kan du finne ut hva den andre VIRKELIG trenger av deg. 


·    BLI KLAR OVER HVORDAN DU REPARERER ETTER EN KRANGEL: 


Hvordan du reparerer vil sannsynligvis variere noe i ulike relasjoner og vi blir påvirket av den vi er sammen med. Likevel kan vi ofte ha et slags mønster på hvordan vi blir ferdige (eller ikke blir ferdige) med en krangel eller uenighet. Ofte er det vanskelig å vise seg sårbar og for mange kan et «unnskyld» sitte lang inne eller være helt utilgjengelig. I noen relasjoner og for enkelte er det lettere å ta et steg ut av situasjonen og se seg selv utenfra. Kanskje du til og med kan le av det hele ganske fort og være god på å prate om og bli ferdig. Ofte må vi være trygge for å klare å komme oss over en krangel og reparere. Hva skal til for at du er trygg nok og hvordan reparerer du? Forsøk å tenke igjennom noen situasjoner og bli klar over hvilke mønstre du har. Å reparere er nemlig ganske vesentlig for at vi skal kunne opprettholde trygge og langvarige relasjoner med de vi er glade i. Trenger du litt hjelp? Et par gode tips kan være å ta en timeout, puste godt med magen og forsøke å se situasjonen i fugleperspektiv. Å snakke for seg selv og bruke «jeg- språk» er nyttig: «jeg har behov for, jeg kjenner at, jeg føler meg». Prøv å bli klar over hvilke følelser du kjenner på og del disse. Ofte vil også den andre da klare dette, så du vil på denne måten hjelpe den andre og deg selv. Sett punktum, heller enn å fylle på med masse «men»: «jeg er såret», «jeg er sint». Punktum. 


·    SVELG NOEN KAMELER: 


Når vi er slitne, stresset og lite i kontakt med oss selv er det lett å reagere lite hensiktsmessig. Uten overskudd og oppmerksomhet på hva som faktisk skjer med oss når noen ikke møter behovene våre slik vi ønsker det i en gitt situasjon, kan vi ofte reagere med irritasjon og/ eller sinne og da er det lett å bryte ut i krangel.  Som terapeut får jeg lyst til å dele tips om hvordan kommunikasjon er nøkkelen til å løse en hver konflikt, men her kommer et litt kontroversielt tips; svelg noen kameler! Stopp opp, pust med magen og sjekk ut om du klarer å romme følelsen og bli ferdig med den. Det er ikke sikkert det alltid er nødvendig å velge å legge så mye i en oppstått situasjon. Klarer du å være så raus med deg selv og den andre? Kan du klare å la den andre få siste ordet? For å virkelig være raus må du være villig til å slippe følelsen helt, uten å bli snurt og sur. Da straffer du nemlig fortsatt den andre og konflikten tar like mye plass. Min personlige erfaring er at det ofte er ganske nyttig både for meg og den andre. Det er nemlig ikke alltid vi er så gode på å løse en konflikt der og da. 


Da gjenstår det bare å ønske deg en så glad sommer som du selv ønsker, helst uten hundrevis av forventninger som ikke blir møtt og med gode og nære relasjoner rundt deg. Også kan vi håpe på at solen titter frem, for alles beste.⠀⠀

⠀⠀
Ta vare på hverandre.


❤️ Ulrikke


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.