Den store skammen

Skrevet d. 24-1-2019 13:23:57 af Ina Marita Fostervoll - Gestaltterapeut, Psykoterapeut

Det er vel noe vi alle har kjent på kroppen. Følelsen av å ville synke ned i et hull i jorden og gjemme oss. Når det er noe vi  b u r d e ha gjort eller fått til - eller kanskje noe dumt vi har sagt eller gjort . Tenker vi. For ofte foregår denne dialogen i vårt eget hode. Eller i mellomsonen, som vi sier på gestaltspråket.

Skam kan gå utover livskvaliteten vår. Når den stikker så dypt at vi føler at vi bare vil forsvinne - da tenker jeg at vi trenger støtte. Får vi ikke støtte fra omgivelsene er det enda tøffere å leve med og åpne seg opp om skammen vår. For støtte er så viktig! Og så er det ikke alltid noen der til å fange oss opp og se oss.  Og da er det noe som er vel så viktig- og det er selvstøtte.

Vi har ofte endel regler om hva vi "bør, må, skal".  Og når vi evaluerer oss selv og kommer frem til at vi har gjort feil, eller e r feil, da kommer ofte skammen . Og den er fryktelig vond. Det du kan huske på når disse "må" og "bør" dukker opp, er at du kan erstatte de med "kan" og " vil". Da gir du deg selv støtte og er mildere mot deg selv. Og kjenner at du har et valg.

Når skammen føles så stor og tung at den nesten ikke er til å bære -vil jeg oppfordre deg til å søke hjelp. Du er ikke alene ! Og du er ikke feil!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.