Den ene dagen arbeidstaker den neste arbeidsledig - våre roller

Skrevet d. 14-9-2016 17:35:09 af Elin Backer - Psykoterapeut, Coach, Karriererådgiver, Veileder

Jeg liker å bruke metaforen - Livet er som et tog som går på skinner. Fart, retning og distanse kan variere for den enkelte. Dette er vel og bra helt til toget får en bråstopp, du blir slengt av i fart, toget stopper på en stasjon som du ikke ønsker eller du kom ikke på «riktig» tog fra starten av.


Se for deg at du er arbeidstaker og neste dag er du arbeidsledig. Det er to helt ulike roller. Forventer du av deg selv at du bare skal prestere eller reflekterer du over at nå er jeg i en helt ny rolle som jeg må lære meg å mestre.


I mitt arbeid erfarer jeg ofte at vi stiller store krav til oss selv i det å mestre nye rolle uten at vi har lært det. Vi utdanner oss ikke til rollene arbeidsledig, syk, pårørende, mor, datter, kollega, medmenneske. Det skal vi bare kunne uten videre? Hvor paradoksalt er vel ikke det?


Det snakkes mye om kompetanseheving for tiden og vi utdanner oss som aldri før. Det er vel og bra, men det holder ikke bare med utdanning i fagkompetanse vi trenger også å utvikle vår relasjonskompetans gjennom trening og mestring av våre ulike roller.   


Følg meg gjerne på @mestringsscenen på facebook


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.