Akseptere og godta slik at du kan se verden på din nye måte slik det er i dag.

Skrevet d. 31-10-2017 17:18:22 af Linda Nordskog - Psykoterapeut, Mentaltrener, Coach, Veileder, Gestaltterapeut, Gestaltcoach, Hypnoterapeut, Helsecoach, Foredragsholder/Motivator, Parterapeut

Blogginnlegg inspirert av Elisabeth. 

Jeg har en venninne som heter Elisabeth. Hun vet mye om hvor redde folk er for sykdom og smerte. Jeg merker også det i terapirommet, da klientene er lettet over endelig å få snakke ut om sin smerte. Det hjelper imidlertid ikke å bare snakke OM, OM og atter OM. Det hjelper å fortelle historien med ulike vinklinger noen gnager, men et sted stopper historiefortellingens effekt. Da kan vi jobbe MED det som er situasjonen akkurat nå, og hvordan få det bedre akkurat nå og enda bedre fremover. 

For endring er mulig. Det er en god læresetning. Jeg tror på at endring alltid er mulig, når en vil det. Det kan av og til være så vanskelige situasjoner at det kun er små, nesten usynlige endringer som pasienter på sykehus som får besøk når det passer, matretter eller noe godt å lese. Eller det kan være virkelig store endringer som å avslutte et smertefullt forhold, begynne i ny jobb eller endre livsstil. 

I teorien er alt så mye enklere enn i virkeligheten. En formel for endring i psykoterapi er for eksempel følgende: 

AKSEPTERE + GODTA = ENDRING KAN SKJE. 

En annen læresetning er at tap kan gi vekst. 

Jeg opplever at folk jeg snakker med utenfor terapirommet kan få lyst til å diskutere dette, og det forstår jeg godt. Tap er tap, og det er mye i livet som bare er vondt.

Likevel kan det komme en form for vekst eller modenhet når en får bearbeidet det vonde som er, og ser hvordan en kan leve livet best mulig fremover til tross for det som har vært. 

Dersom en har fått en diagnose er det for eksempel viktig å ikke stresse seg ytterligere med krisemaksimering, frykt og stress, men virkelig roe ned og ta vare på seg selv slik at kroppen får best mulig forutsetning. Da blir det som larver i ryggmargen, og det er et illustrerende bilde på noe som altså ikke virker. Takk, Elisabeth, for det bildet - det glemmer jeg ikke. Det er heller ingen ide å parkere det gode i livet, eller fokusere på alt som nå ikke er mulig. Min gode venninne Elisabeth inspirerer meg så i forhold til dette. Tenk på alt som du kan gjøre, og de mulighetene som er der. Unngå å se på tapet / det vonde som en hindring eller et problem. Unngå å tenke på alt alle andre kan gjøre, sammenligne deg og tenke med selvmedlidenhet på egen begrenset situasjon. Det er en del som ser verden i samme perspektiv som før endringen og da er det så lett å sammenligne seg som før, og tenke på alle de som kan jobbe, trene og leve som før. 

Da er dette med å akseptere en god ting, samtidig er det viktig å se verden på en ny måte - for når du ser verden på en ny måte så endrer verden seg (Wayne Dyer). 

Når det gjelder det å godta, så er det litt annerledes enn å akseptere. Det handler ikke om å identifisere seg med en diagnose eller en situasjon, men om å godta at skjedd er skjedd, og ta fatt på det nye utgangspunktet med den energien som du har. 

Sammenligning er forresten noe mange gjør, og da blir bunnlinjen uansett negativ. Det er du og dine som er viktig i ditt eget liv, og så er det faktisk nødvendig og kontinuerlig justere og jobbe hardt for gode relasjoner og betingelser i livet. Den viktigste jobben er livet ditt - så ta vare på deg og livet. Gjør det beste ut av det. Trenger du hjelp til dette, så er jeg der som en profesjonell samtalepartner som tåler det du kommer med, stiller uten regler og med vennlige løft når tiden er inne for det. 

Så finn din måte å akseptere og godta deg selv, livet ditt og alt som er, slik at du kan se verden på en ny måte som øker livskvaliteten. 

Det er mulig, og du har klart det når du kjenner det. 

Velkommen til samtaler, terapi, coaching, mentoring, mental trening eller veiledning. 

Beste hilsen fra Linda Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.