5 Eksamenstips - Slik kvitter du deg med eksamensnervene

Skrevet d. 14-5-2019 12:35:19 af Janne Tveit Stensrud - Karriereveileder, Karriererådgiver, Coach, Familieveileder

Er du en av de som plages av eksamensnerver både i forkant og under eksamen? Ja, da er det et mange med deg, om det kan være en noe fattig trøst!! Viste du at det finnes mange enkle teknikker som kan gjøres og trenes på før eksamen, på eksamensdagen og under eksamen. Mange tenker at en må lese alt av pensum, og kjenner på at det virkelig kan være uoverkommelig, og du mister raskt motivasjonen bare den tanken kommer. Teknikker som jeg lærer bort er elementære og enkle, og som gir gode resultater!


Tenk deg følelsen av å være rolig og trygg på at du kan pensum og fagstoffet, det ville sikkert vært helt herlig. I tillegg kan du forberede deg uten at du må lese alt fagstoff på forhånd og på nytt. Mine enkle metoder er brukt på mange studenter, og derfor jeg vet at dette fungere godt og jeg lover de er enkle!! Så her kan du forberede deg SMART!


Når det nærmer seg eksamenstid vår og høst så ønsker jeg faktisk at alle som skal gjennomføre eksamen skal lykkes, derfor ønsker jeg å dele noen av mine tips med deg☺ Det er mange studieteknikker å velge mellom, men de enkleste er faktisk det beste!


Du har sikkert tidligere tegnet tankekart, men kanskje ikke tenkt på det i forbindelse med å forberede seg til eksamen .... et kart som viser både retning og innhold. Her skal vi starte med TankeTegning, som er en tegning av pensum.


Hvordan du bruke TankeTegning i forberedelse til eksamen?


En TankeTegning kan du benytte i mange sammenhenger. Start med å lage en TankeTegning på hva du husker av pensum. Bruk fem til ti minutter på denne øvelsen. En meget god grunn til å benytte TankeTegninger rett før eksamen ER for å slippe å lese alt pensum på nytt!! Repeter dette flere ganger!


 1. Få system i alt fagstoffet ditt?

 • Skap oversikt over alle notater og annet fagstoff

 • Øv deg på å lage pensum på en side via Tanke Tegninger.

 • Lag deg en begrepsliste over viktige fagbegreper.


 1. Hva er en TankeTegning?

 • Du kan illustrere hele pensum på et ark.

 • Du kan også illustrere hver emne på et ark, og tilslutt pensum på et ark.

 • TankeTegning er en visuell måte å ta notater og lage sammendrag på.

 • TankeTegninger gjør at vi kan se hvordan emnene i faget henger sammen.


Hvorfor benytte denne teknikken?

 • Hjernen vår tenker i bilder og nettverk så derfor er TankeTegning nettopp dette når du får dette ned på et ark.

 • Teknikken viser sammenhenger og likhetstrekk mellom emner som vil gjøre det enklere å huske, forstå og kunne gå over pensum rett før eksamen.

 • Med TANKETEGNING kan DU oppsummere et helt fag på et enkelt ark.

 • TankeTegninger gjør at vi kan se hvordan emnene i faget henger sammen.

 • Fordi du kan også bruke dine TankeTegninger til å re memorere. Bruk ett min på å lese tanketegningene rett før du legger deg, og SOV GODT!

 • Gjør det samme når du våkner på morgenen og rett før du går inn til eksamen, der du ikke få ha med notater på eksamen.

 • Det er raskere for hjernen å huske en visuell tegning, enn mange sider med bare tekst.


Du har vel sett hvor rotete og ubrukelige de fleste notater er??

Det spiller ingen rolle bare det fungerer!! 1. Du kan også forklare pensum til en annen person

Spør en venn eller en annen person som ikke kjenner til fagstoffet du skal eksamen i, og presenter dette muntlig for vedkommende, for så at vedkommende gjengir for deg hva du har presentert. Dette vil styrke deg da du presenterer fagstoffet muntlig, og du vil etterhvert oppleve en større trygghet og mestring.  


Når du klarer å presentere fagstoffet for andre slik at de forstår, da kan du pensum godt, så dette er det verd å prøve!!


 1. Dagen før eksamen og på eksamensdagen

Du vet like godt som meg at det er mange som gruer seg virkelig til eksamen, og at dette kan og har ødelagt for mange, slik at de har fått dårlige karakterer. Så jeg er opptatt av hvordan du kan unngå stress på eksamensdagen.


Hvordan kan du eliminere bort unødvendig eksamensstress?

Å redusere stress er av betydning og svært viktig å gjøre før eksamensdagen, og på eksamensdagen før eksamen starter. Den tiden før vi kommer oss til eksamenslokalet og før vi setter oss ned på pulten.


Teknikken sikrer at du kommer tidsnok til eksamen og hvordan du bør håndterer de menneskene som du treffer på veien før du før vi går inn i lokalet.


Det er tre forskjellige områder hvor du bør og kan redusere stress, fjerne usikkerhet, og kriser:

 • Pakk alt av utstyr og finn eksamenslokalet dagen før.

 • Lag en reserveplan for potensielle problemer som f.eks. togforsinkelser eller ikke bli utsatt for at andre forårsaker forsinkelser.

 • Unngå å snakke om eksamen med andre studenter på eksamensdagen. 1. Eksamen – Hvordan unngå jernteppe på eksamen?

Dette er en enkel teknikk for å bli kvitt Jernteppe på eksamen FØR du har lest oppgaveteksten! De fleste mennesker som skal opp til eksamen har hode fullt av kunnskap, så det er da lett å miste fokus.


DU unngår å få Jernteppe når hjernen klarer å finne den informasjonen som den trenger for å løse oppgaven. Dette gjør du ved bruk av TankeTegning.


Det er svært ofte at vi i eksamenssituasjonen ser oppgaven mye mer komplisert en den opprinnelig er, og det vil være urolig kjedelig og frustrerende å oppdage at enkel løsningen i etterkant.


Så tøm hodet ved å benytte TankeTegning, da vil du slippe å bekymre seg for at du skal få jernteppe på eksamen.


Gjør så her:

 • Be om ekstra kladd ark

 • Start med å lage en TankeTegning over pensum på et ark, før du leser oppgaveteksten slik at du får sorterer alle tankene dine!

 • Legg TankeTegningene dine på pulten klare for å bruke som hjelpemiddel i oppgavebesvarelsen.

 • Les oppgaveteksten!

 • Lag en tidsdisposisjon

 • Start eksamen!


Håper mine tips vil være nyttig og et godt bidrag i dine forberedelser til eksamen! TankeTegninger kan du benytte hele tiden, på utrolig mange forskjellige måter, med farger, piler, bokser, tegninger og konstruksjoner. Her er det bare kreativiteten som kan stoppe deg!


Masse lykke til!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.