12 ting du bør vite om STRESS!

Skrevet d. 5-3-2019 21:18 af Tor Strømsnes - Coach, Terapeut, Veileder, Kostholdsveileder

Kronisk stress er en av de mest snikende og mest skjulte årsakene vi har til kronisk utmattelse, psykiske lidelser, dårlig nattesøvn, tarmproblemer og muskelsmerter. Her er hvorfor!

 

Stressresponsen i hjernen kan trigges av både ekte trusler, men i enda større grad av egne tanker. Ekte trusler er midlertidige og du må gjøre noe konkret for å komme unna. Tenkte trusler kan være der nærmest 24/7 og holde hjernen sin stressrespons aktivert.

I jobben som helsecoach og veileder ser jeg mange klienter som kommer med disse problemene. I det guider jeg dem også til en vei ut av den kroniske stressresponsen gjennom samtaler og pustetrening.

Stress er ikke noe som er "der ute" rundt deg. Den er inni deg, innkoblet som et forsvar. Problemet er bare at det ikke er noe å forsvare seg mot. Derfor blir den heller ikke slått av igjen, før hjernen føler seg trygg.

 

1. Kronisk stress tapper hjernen din for signalstoffer (neurotransmittere). Det gjelder serotonin, dopamin, GABA og acetylcholine. En mekanisme er at stress øker enzymaktiviteten som bryter ned signalstoffene raskere. Det kan føre til vansker med å roe seg ned, sove, gi humørsvingninger, nedstemthet, angst, trøstespising, og vansker med å opprettholde gode kognitive evner. Acetylcholine påvirker energinivået der lavere nivå gir mindre energi.

 

2. Stress kan bidra til lekk tarm og overvekst av bakterier i tynntarm (SIBO). Du får samtidig nedsatt tarmfunksjon og dårligere fordøyelse. Med økt risiko for matintoleranser og nedsatt næringsopptak.

 

3. Stress påvirker HPA aksen. Normalt når stressresponsen aktiveres går det samtidig en tilbakekobling til hjernen fra blodomløpet. Kroppen melder tilbake om hormonstatus i blodet slik at kortisolproduksjon skal justere seg automatisk. Den skal slå seg av når behovet ikke lenger er der. Kronisk stress svekker dette tilbakekoblingssystemet og det blir mindre følsomt. Uregulert HPA-akse kan ha negativ effekt på en rekke områder fra mentale lidelser til mage/tarm, allergier, søvnproblemer og blodsukker.

 

4. Stress gjør deg mer sulten, øker søtsug og gjør at du tar dårligere valg på kosthold enn du normalt ville gjort. Hovedgrunnen er igjen signalstoff i hjernen som blir påvirket, denne gangen et som heter Orexin. En viktig neurotransmitter for energi og våkenhet. Raffinert sukker er en værsting for Orexin nivået ditt sammen med inflammasjon.

 

5. Stress kan skape kronisk inflammasjon. Normalt er kortisol bra for inflammasjon, men i dette tilfelle mister kroppen evnen til å regulere den som normalt. Vi kan si at immuncellene slutter å høre på signalet fra kortisol om å skru av prosessen. Inflammasjon ute av kontroll blir til en kronisk «stille» inflammasjon som vi ikke oppdager uten blodprøvetaking. Kronisk inflammasjon er en god oppskrift til lite energi og utbrenthet.

 

6. Stress undertrykker immunforsvaret ditt. Det betyr ikke bare at du er mer utsatt for smitte utenfra, men at du også blir mer utsatt for sykdom for ugunstige bakterier du allerede har i kroppen.

 

7. Stress gjør deg utbrent ved å endre døgnrytme og søvn. Vi har en innebygd 24 timers klokke i alle cellene våre. Det er slik kroppen vet når den skal sovne og når den skal våkne. Vi blir mer trøtte på dagtid, sover dårligere på natten. Kronisk stress gjør at hjernen ikke kobles ned som den skal om kvelden. Vi blir mentalt reduserte!

 

8. Stress kan skape depresjon. Humør og energinivå er tett koblet sammen. De danner oppadgående eller nedadgående spiraler som følger hverandre. Ubalanser i hjernens signalstoffer, HPA-akse aktivering og dannelse av nye hjerneceller er blant mekanismene.

 

9. Stress gir økt kronisk smerte. Når kroppens trussel reseptorer sender signaler til hjernen må denne tolkes før vi opplever smerte. Stress øker følsomheten til systemet, der samme signal blir tolket verre enn det er. Det gjør at hjernens alarmsystem (smerte) blir aktivert raskere og lengre av mindre bagateller. En dårlig sirkel som fort fører til mer stress og dårligere søvn.

 

10. Kronisk mentalt stress øker faren for oksidativt stress på cellene. Spesielt i mitokondriene, selve kraftverket i cellen. I tillegg kan det gi økt inflammasjon som påvirker hypotalamus og andre kjertler i hjernen. Vi får også et økt forbruk av mineraler, deriblant magnesium og kalium.

 

11. Kronisk stress kan virke inn på stoffskiftet ditt. Da det er en dårlig kombinasjon med både høyt stressnivå og høyt nivå av stoffskiftehormon over lengre tid. Cellene vil gå på høygir og presses lenger enn sunt er. En av beskyttelsesmekanismene vi har mot celleskade er å senke energiproduksjonen. Enten via binyrene eller stoffskifte.

 

12. Kronisk stress hemmer nivået av anabole (oppbyggende) hormoner som testosteron og veksthormon.

 

 Det finnes en enklere vei ut av stressrespons. En naturlig vei uten teknikker eller "gjøreting". De fleste gjør allerede nok, og du trenger neppe heller ikke enda mer ting å "gjøre" for at du skal gjøre mindre stress. Den enkle veien er også den naturlige.

Vi er naturlig stressfrie - det gjelder også deg!

Med stressfri hilsen
Tor Strømsnes

 

 

 

 

 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.