Pårørende

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

PårørendeDet er ikke uvanlig at pårørende til psykisk syke blir utsatt for press, frustrasjon, kriser og en følelse av å være utilstrekkelig. Det kan derfor være god hjelp i å snakke med en profesjonell, som ikke er involvert i situasjonen og hverdagen din. Psykologen eller terapeuten er en profesjonell samtalepartner, som kan hjelpe deg med å få oversikt over din egen situasjon, gi deg innblikk i lidelsen din venn eller ditt familiemedlem og hjelpe deg finne overskudd i hverdagen. For andre kan det være forløsende å snakke med en coach eller mentor, som også har opplevd å være pårørende. BEDRE PSYKIATRI, som er den danske landsforeningen for pårørende, har lagd 9 gode råd for pårørende.

 

1. Ta ansvar for deg selv

Sett grenser for hva du har mulighet til og ønsker å hjelpe den syke med, og dermed ta ansvar for din egen helse og tid.

2. Tillat deg selv å ha ønsker og behov

Som pårørende står du ovenfor mange utfordringer og oppgaver, og det er derfor viktig at du føler du har overskudd til det du selv ønsker å bruke tiden din op.

3. Vær åpen

Vær åpen mot de rundt deg, slik at det er lettere for andre i vennekretsen og på arbeidsplassen å forstå din situasjon. Dette kan også lette på din egen samvittighet og stressnivå.

4. Involver og ta i bruk nettverket ditt

Ved å snakke med de rundt deg kan du få støtte og det er lettere å spørre om hjelp. Dette vil også gjøre det vanskeligere for deg å isolere deg selv og bli overveldet av gjøremål.

5. Oppsøk fellesskap med andre pårørende

Å snakke med andre pårørende, i for eksempel en pårørendegruppe, kan virke veldig oppløftende. Å vite at man ikke er alene om sine tanker og følelser er viktig. Du får mulighet til å lære andres erfaring, og dele dine egne.

6. Snakk med de profesjonelle

Samarbeidet mellom de profesjonelle som behandler den syke og de pårørende er viktig. Det er viktig å ha respekt for hverandres kompetanse og en god dialog. På denne måten kan du som pårørende få luftet dine bekymringer og få informasjon om situasjonen til den syke.

7. Få kunnskap om sykdommen

Kunnskap om sykdommen gjør det lettere for deg som pårørende å forstå hvorfor og hvordan den sykdomsrammede har det.

8. Lytt og spør

Dialog handler ikke nødvendigvis om å bli enige, men derimot å bli klokere. Så lytt for å forstå, ikke forandre. Unngå spørsmål som begynner med hvorfor da de kan være vanskelig å svare, men husk å spør hva de ønsker fra deg som pårørende og ha åpen dialog om dette.

9. Sett og respekter grenser

Som pårørende er det viktig at du står ved de kravene du stiller til deg selv og den sykdomsrammede. Vær direkte og ærlig om dine grenser, slik at alle er klar over hva de kan forvente av deg. Vær tydelig om hva du kan hjelpe til med og hva du ikke ønsker å hjelpe til med. Ta utgangspunkt i deg selv og vær oppmerksom på både den sykes og dine egne grenser.

 

Finn en profesjonell samtalepartner i listen under eller søk mer spesifikt via ‘Finn ekspert’-knappen til høyre.

 

Er du pårørende?

Silvia Josefine Grøndahl Trine Bache Liv   Wassum Ann Helen Hansen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider med



Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.