Positivt selvsnakk, hva betyr nå det?

Skrevet d. 13-9-2017 01:02:26 af Marit Stormark - Coach - DNCF sertifisert coach, Helsecoach

Har du lagt merke til hva du sier til deg selv når du står i en situasjon som du opplever som vanskelig, eller hvis du plutselig står overfor et valg?

Det kan være du ønsker å gjøre en endring i livet ditt som for eksempel å realisere en drøm du har. Eller at du er i en tøff livssituasjon du ikke ser noen vei ut av. Hva sier du til deg selv da? At dette skal gå bra, eller sier du at dette klarer jeg ikke?  

Mange mennesker snakker negativt til seg selv, og tenker også negativt om seg selv. Negativt selvsnakk gjør noe med selvfølelsen vår, vi tror at vi ikke er noe verdt, og vi tror at andre ser ned på oss. Vi blir opptatt av hva andre tenker om oss og mener om det vi gjør. Vi gjemmer oss, best å ikke vise oss frem.

Selv ser vi opp til andre mennesker og innbiller oss at de er så mye bedre enn oss. Dette handler om egne følelser og om den tilstanden vi setter oss selv i når vi snakker negativt til oss selv. Vi tør rett og slett ikke vise hvem vi er og hva vi står for.

Jeg har også vært god til å praktisere en slik adferd, faktisk helt til jeg ble godt voksen. Jeg snakket negativt til meg selv i de fleste situasjoner, og tenkte ofte at dette klarer du ikke Marit. Jeg var rett og slett ikke oppmerksom på hvordan jeg snakket til meg selv, eller tenkte om meg selv.

Hva gjorde det med meg? Dårlig selvfølelse og liten tro på meg selv. Jo, jeg har vært der! Det er heller ikke slik at jeg føler meg perfekt i dag. Men jeg vet hva jeg skal gjøre når jeg griper meg selv i å snakke eller tenke negativt.

Den gode nyheten er at vi kan alle trene opp hjernen vår til å tenke positivt, og vi kan trene oss opp til å snakke positivt til oss selv. Ordene våre, det vi sier, har en enorm kraft til å påvirke hvordan vi har det mentalt og fysisk.

Etter hvert vil du erfare at dette er en god vane som får deg til å løfte blikket. En vane som kan forandre fullstendig hvordan du tenker om deg selv og om andre. Du kan faktisk snakke deg selv inn i positive tilstander. Husk at tilstanden din ikke er din identitet. Tilstanden din kan du selv kontrollere, nettopp ved å si til deg selv at dette klarer du, det går fint. Du kan bestemme deg for å være positiv.

Det er en bevisstgjøringsprosess, du vet hva som skal til for å endre på tilstanden du er i.

Et av mine barnebarn hadde på seg en t-skjorte i sommer med masse farger og glitter. På høyre side var det fire ord som jeg bestemte meg for å huske «Today I will shine». Godt eksempel på positivt selvsnakk! Og det er nettopp skinne du vil gjøre når du viser hvem du er!

“Think highly of yourself because the world takes you at your own estimate”.  (ukjent) 

·        LikePositivt selvsnakk, hva betyr nå det?

·        Comment

·        ShareShare Positivt selvsnakk, hva betyr nå det?

 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.