Hvordan takle andres og egne forventninger i påsken.

Skrevet d. 16-4-2019 17:16:36 af Katinka Kjos-Kendall - Gestaltterapeut, Psykoterapeut, Coach

«Hva skal du i påsken»

Skrevet d. 16-4-2019 17:14 av Katinka Kjos-Kendall

4 uker før påske har jeg allerede blitt spurt av kollegaer, venner, familie og klienter om mine påskeplaner. Folk blir overrasket over at jeg ikke har lagt noen, og deler villig vekk alt de selv skal gjøre. Jeg blir selvfølgelig glad på deres vegne, men merker også at jeg begynner å vurdere og sammenligne. 


Er min egen påskeferie bra nok? 


Mange mener at det ikke blir påske uten en tur på fjellet mens andre sverger til by-påske. Det er alltid mange forventinger og tradisjoner knyttet til ferie og høytider. For er du på fjellet så må du stå på ski, gjerne ta den 5-toppsturen vi alltid gjør, få med deg påskekrimmen og isbade før vi går i badstuen! Er du i byen må du se kul ut og få med deg utstillinger og parties. Deretter skal det postes på alle sosiale medier. Vi får se bilder av solo i snøen, smilende barn i skibakken og Afterski-allsang - for her har vi det så gøy, ikke sant? 

I terapirommet er mange frustrert over alle forventingene de blir møtt med -- både fra seg selv og andre og dette 3-dobles når det er ferie og høytid. De sier «Det skal bli godt med litt fri nå», og fortsetter med å dele behov for ro men samtidig har de stort fokus på å skape gode minner for alle andre. 


Forventingene er sterke. 


Her er mine forventingstips for denne påsken. 


1. Tygg på tradisjonen


Hva er påske for deg? De fleste vil nok si at påsken handler både om fritid og om tradisjoner. Tradisjon er en sosial praksis som overføres fra generasjon til generasjon. «Sånn feirer vi påske i vår familie.» Det er ofte strenge regler knyttet til dette. Det betyr igjen at for å følge tradisjonene kan vi blir mer opptatt av hva vi burde gjøre, enn hva vi ønsker å gjøre.

Og det er ikke bare du som har disse forventningene -- alle har noe vi håper skal skje. Noen gleder seg til å finne og nyte fylte påskeegg, spille brettspill eller lese krim. Andre kan ikke vente på påskekrimmen på TV, late morgener med tid til å surfe på mobilen eller en forfriskende Aperol i hytteveggen. Når vi samles i påsken er det mange behov som skriker etter å bli møtt. 


Det å sammen «tygge på» hva som vil fungere akkurat i år -- vil være vel anvendt tid, spør du meg. 


2. Ta på din egen oksygenmaske først


Nå har du tygget på hvorfor du og dere har lyst til å feire påske, er kanskje ett av målene å gjøre det koselig for alle. Utfordringen blir da hvordan du kan ta vare på deg selv og dine behov. Jeg møter ofte folk som tar valg utfra hva andre trenger og vil. Etter hvert blir de vant til å tenke på andre først og slutter å kjenne på sine egne behov. Det er akkurat som når du slutter å spille et instrument -- du mister raskt fingerferdighetene, og glemmer kanskje til og med hvor mye du likte det. 


«Så hvis du slutter å lytte til og ta vare på deg selv, vil du til slutt kanskje glemme hvordan du gjør det.»


Kanskje påsken er den perfekte tiden til igjen å fokusere på hva du har lyst til? Gjør noen eksperimenter. Hva med å takke nei til å ta den store 5-toppsturen? Kanskje du kjenner at det er godt for deg å være ute, men at du heller skal tilby deg å bygge bålet? Du må finne ut av hvordan du skal lade batteriene. Ha fokus på hva du føler, hva du vil, hva som er viktig for deg, og hvordan du kan tilfredsstille og dele dette med andre.


3. Sjekk ut


Så hva nå? Du har blitt klar over dine behov og forventinger, men hvordan skal du dele det med andre på en ordentlig måte? Et av hovedmålene i Gestalt er å øke vår bevissthet og varhet (awareness). En måte å gjøre det på er å sjekke ut projeksjoner. En projeksjon er min fantasi eller min forutinntatthet om hva du tenker og føler. For å sikre at vi forstår hverandre er det ofte lurt å sjekke ut om det jeg tror du tenker eller sier stemmer. 


Per senker brynene og rynker på nesen, mens vi snakker. Jeg tenker umiddelbart at Per er irritert på meg, men vet ikke hvorfor. Jeg kan godt bare ignorere det jeg har sett og gå videre, eller jeg kan gifte meg med min egen teori og bli irritert på Per. Men hva om jeg sjekket ut min egen projeksjon? Du Per, kan jeg sjekke noe ut med deg? Per nikker. «Jeg ser at du gjør noe med ansiktet og rynker på nesen mens vi prater og jeg får tanker om at du er irritert. Er du irritert på meg?» Per blir overrasket og sier «Nei, tvert imot, jeg tenkte bare på det som skjer med Trump og USA, jeg blir så frustrert over det!» 


Mange blir sinte når noen sier «Er du sint eller!?» Jeg er enig i at det ikke er hjelpsomt. Istedenfor å anklage andre kan vi skape mer åpenhet ved å sjekke ut om vår hypotese stemmer. Da tar du ansvar og legger ikke skylden for egne reaksjoner på andre.


4. Stopp opp


Når du først har kommet deg dit du vil -- så stopp opp og kjenn etter. Forskningen er tydelig på viktigheten og nytten vi har av meditasjon. Det trenger heller ikke å ta så lang tid. 

Lukk øynene og kjenn etter; 

· Kjenner du solstrålene som varmer dine kinn? 

· Hører du fuglekvitring eller latter fra de andre? 

· Hva smaker du? Mhm, melkesjokolade og knaset etter Kvikk Lunsjen. 

· Hva lukter du? Lukter du bålet? 

Pust ut og inn og åpne øyene igjen. Var ikke det godt å stoppe opp litt?


5. «Gestaltbønnen»


En av de viktigste innen gestalt -- Fritz Perls -- har kloke tanker om forventninger: 

«Jeg gjør mine ting, du gjør dine ting. Jeg er ikke født i verden for å leve opp til dine forventninger Og du er ikke her for å leve opp til mine. Du er du og jeg er jeg. Og skulle vi komme til å møtes så er det bra Hvis ikke, så kan vi ikke hjelpe for det.»


Les bønnen igjen. 


Hva kan du ta med deg videre av dette? «Jeg er ikke født i verden for å leve opp til dine forventinger og du er ikke her for å leve opp til mine.»


Jeg tror det hjelper å tygge på tradisjoner, være nysgjerrig på mine og andres behov og forventinger, dele dette på en god måte, og til syvende og sist ta ansvar for å ta vare på meg selv.


Jeg ønsker deg alt godt og en fantastisk påskeferie, uansett hvordan du velger å feire den. Jeg håper du får ladet batteriene. Kos deg med alle de tradisjonene som gjør deg glad enten det er appelsin, Kvikk Lunsj, solo, pølser, solveggen, påskekrim, påskeegg, sol, påske øl/vin, kakao, bål, natur, god glid på skiene, svett og glad, latter og fnis. 


Du og dette er mer en nok!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.