Hvor stor tro har du på deg selv?

Skrevet d. 28-9-2017 17:43:57 af Marit Stormark - Coach - DNCF sertifisert coach, Helsecoach

Det var en slik varm sommerdag da alle vinduer og dører var åpne og glade stemmer hørtes overalt. Endelig sommer tenkte jeg der jeg gikk i min egen boble. I det jeg passerte et av disse åpne vinduene hørte jeg en jublende barnestemme: «Jeg klarte det! Jeg klarte det, jeg klarte det, jeg visste jeg ville klare det»!!!

Denne jublende glade barnestemmen gjorde inntrykk på meg. Det var et viktig budskap i disse enkle ordene, i gleden over å ha klart noe, som brått rev meg ut av min tankeverden. Det slo meg hvor mye vi kan lære av barn når det gjelder å mestre. De finner seg gladelig i å gjøre ting om igjen og om igjen. De fortviler ikke om de feiler, tvert imot så har de en visshet om at dette kommer de til å klare til slutt.

Nå vet ikke jeg hva det var dette barnet klarte, men det dukket opp bilder i mitt indre av mitt eget barn fra den tiden hun lærte å gå. Selvsagt falt hun, og hvordan håndterte hun den situasjonen? Jo, hun reiste seg igjen og forsøkte på nytt ivrig og smilende, av og til gråt hun når hun falt og slo seg, men hun ga selvsagt aldri opp.

Hun satte seg ikke ned og tenkte at nå orker jeg ikke mer, å gå er ikke noe for meg. Barn er fryktløse, det ligger i deres natur å skulle, og å ville mestre. De vil lære å gå på ski, sykle, danse ballett, spille fotball, spille piano osv.

Var det vel ikke slik vi alle startet i livet? Jeg tror det.

Som barn er de voksne rundt oss viktige rollemodeller, de påvirker måten vi tenker om oss selv på, hva vi kan klare, hva vi må passe oss for, hva som er farlig. Selv med de beste intensjoner, vil dette kunne få positive eller negative konsekvenser for valg vi gjør senere i livet, om hva vi tror vi kan mestre, eller hva vi ikke kan klare. I årenes løp danner vi oss meninger om oss selv som så blir våre sannheter.

Vi bærer disse “sannhetene” med oss og de er med på å styre oss, forme oss, og vi lever etter dem. Det vi har lært blir avgjørende for våre tankemønstre og hvordan vi ser på oss selv og andre. Mange av oss plasserer oss gjerne i en bås, og bestemmer oss for at her er det trygt å være, det er her jeg hører hjemme. Andre gjør ikke det. Vi er alle forskjellige, og noen har mere tro på seg selv.

Hvis du har en drøm, eller om du ønsker å gjøre en endring i livet ditt er det viktig at du har tro på at du vil lykkes. Ikke vær redd for å feile, det gir deg erfaring og lærdom. Vi har lett for å sammenligne oss med andre som har lykkes og tenke at det er lett for dem å si at vi må tro på oss selv og ikke gi opp.

Hva vet du egentlig om deres fortid, om hvor mange ganger de har prøvet og feilet?

Veien til suksess går aldri rett frem, den går oftest i bølgedaler. Den handler om å være villig til å snuble og å reise seg igjen, å tørre å tro på det du har lyst å gjøre, selv om ingen andre tror på deg.

Den handler om gleden du opplever hver gang du kommer deg videre, om prosessen du går gjennom, det du lærer underveis om deg selv og om andre. Den handler om den personen du blir, om hvilke verdier det gir deg. Den handler om den reisen du får være med på som du aldri kunne drømme om. Livet har mye å by for deg som tror at du vil lykkes.


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.