Kreft

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

KreftSelv om kreft fortsatt er en meget alvorlig medisinsk tilstand, er det svært mange som blir friskemeldte til slutt. Kreft er en opphopning av unormale celler, som begynner å formere seg i kroppen og angriper sunne celler. Kreft kan forekomme i stort sett hele kroppen og graden av alvorlighet kan variere veldig. I dag ses kreft på som nesten en alvorlig, til tider kronisk, sykdom snarere enn nødvendigvis en dødelig sykdom. Det er ikke lenger kun snakk om hvordan man kan behandle sykdommen på best fysisk vis, men også hvordan man best mulig imøtekommer de mentale og følelsesmessige utfordringer som ofte følger en kreftdiagnose.

 

Reaksjoner på kreft 

Når man blir diagnostisert med kreft kan det ofte følge flere psykiske utfordringer, da diagnosen medfører fysiske ettervirkninger og mange opplever en frykt for døden. Det er derfor viktig å få hjelp til å håndtere sykdomsforløpet best mulig, da det kan oppleves som vanskelig både som den sykdomsrammede og pårørende.

 
Typiske reaksjoner hos kreftpasienter:

  • Utmattelse, angst eller intens frykt
  • Stress
  • Håpløshet eller manglende tro på livet
  • Depression
  • Selvmordstanker og -forsøk

 

Utfordringer for pasienten

Selv om prognosene er bedre nå enn tidligere, er det fortsatt en alvorlig diagnose som bringer med seg et bredt spekter av negative følelser og psykologiske bivirkninger. Både selve sykdommen og behandlingen krever ofte voldsomme mengder av energi, slik at pasienten ofte vil føle seg trøtt og utkjørt. Dette kan igjen føre til frustrasjon og utmattelse. Å oppleve frykt, depresjon og angst er også svært vanlig og helt naturlige reaksjoner på en alvorlig diagnose. Pasienten vil ofte ha vanskelig for å forstå hvorfor man har blitt syk og hva det vil ha av betydning for livet videre. Kombinasjonen av en svekket fysisk og psykisk tilstand kan gjøre hverdagen tøff både før, under og etter behandlingsforløpet.

 

Utfordringer for pårørende 

En kreftpasients familie og venner står også overfor utfordrende følelser. De skal ikke kun forsøke å hjelpe sin nærstående gjennom sykdomstiden, men de skal også forsone seg med egne følelser. Svært ofte vil en kreftdiagnose skape følelser av panikk og engstelighet hos de pårørende. Dette kan igjen oppleves som en såpass stor stressfaktor at flere er tilbøyelige til å forsøke å skjule sine egne følelser, fordi de ikke vil være en byrde for pasienten. Motvillighet er en annen følelse flere opplever, fordi personer som kjemper mot kreft kan fremstå som svært annerledes enn det man er vant til. Det kan oppleves at alt handler om pasienten og selv om dette er en selvfølgelighet for mange, vil det også kunne skape følelser av forakt og frustrasjon hos de pårørende.

 

Slik kan vi hjelpe

Det er viktig å forstå at alle disse følelsene er fullstendige naturlige, både for den kreftrammede og pårørende. Med hjelp fra en av GoMentors tilknyttede spesialisert kan du bevare en positiv tankegang og ta aktive valg i forhold til din psykiske og fysiske helse. Online rådgiving kan hjelpe deg bevare håpet og optimismen, samtidig som at du beholder et realistisk forhold til dinstuasjon. Find en terapeut eller psykolog, alt etter dine behov, ved å se oversikten over mentorer nedenfor eller søk mer spesifikt via ‘Find ekspert’-knappen til høyre på side. Er du i tvil om hvem som er den rette for deg, kan du også kontakte GoMentor Support som er klar til å guide deg gjennom mentorene til du finner den riktige støtte og rådgivning.

Finn din samtalepartner

Lindis Ljøterud Heidi Ulrikke Moen Kalfaret familieterapi Ole Holmaas
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Finn din samtalepartner

Lindis Ljøterud Heidi Ulrikke Moen Kalfaret familieterapi Ole Holmaas
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Kreft

Vi samarbeider med



Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.