Vet du hva du føler til enhver tid?

Skrevet d. 9-11-2021 12:34:37 af Kristin Borge-Hansen - Psykoterapeut, Parterapeut, Coach, Gestaltterapeut

Følelsene våre!


Det er kanskje ikke mulig, men det er mulig å bli litt mer klar over egne følelser, hvor de kommer fra, hva som trigger dem og hvordan du kan lytte mer til hva du egentlig trenger i ulike situasjoner. Kanskje du er en av dem som blir sint, når du egentlig er lei deg? Eller opplever du at det bare er de andre sine følelser som det tas hensyn til? Noen ganger er det kanskje til og med vanskelig å forstå dine egne reaksjoner ovenfor andre. Ofte snakker vi om disse grunnføelelsene; Glede - Tristhet/ sorg - Frykt/ angst - Sinne - Skam - Skyld – Avsky.


Vi har alle på ulike tidspunkt kjent på alle disse følelser. Men mange kan kjenne på at det ofte nesten bare er noen av følelsene som er til stede, mens andre kanskje ikke kjenner så mye. Det snakkes ofte om hvordan vi kan utforske følelsene enda mer og bli enda mer kjent med egne reaksjoner. Men hvorfor er det så viktig? Det flere grunner til det. Når vi ikke vet hvorfor vi reagere som vi gjør kan det i en travel hverdag bli utfordrende og kanskje problematisk.

Kontakt med følelsene?

Kontakt med våre følelser hjelper oss nemlig til å føle at vi lever og vi regulere våre omgivelser med dem. Vi trenger også følelsene for å være en del av de sosiale omgivelsene eller beskytte oss mot omverden og eventuelle farer.


Følelsen av å bli redd er viktig å kunne kjenne på, fordi vi i ulike situasjoner kan havne i situasjoner som faktisk er farlig for oss. Derfor kan er følelsen å vær redd være funksjonell. Men vi kan også føle på redsel eller angst uten egentlig å være i fare. Det kan være situasjoner som ligner på tidligere erfaringer eller at noe påminner om følelsen og vi blir aktivert. Mange ganger er det også svært forståelig, men det kan likevel oppleves hemmende for oss.


Glede er noe som vi ofte kjenner på sammen med andre, det kan ofte være i sosiale sammenhenger vi kan kjenne på glede, men selvsagt ikke bare da. Gleden er en følelse som kommer innen i fra og vi trenger ikke nødvendigvis andre for å kjenne på det. Dette oppleves ulikt hos den enkelte. Vi har mange følelser og hvordan vi opplever dem og hanskes med dem i hverdagen er ulikt. Noen synes følelsene er noe som naturlig er der og ikke er så krevende, mens andre kan oppleve en redsel for å kjenne på følelsene og gjør mye for å unngå å kjenne etter. Dette kan også endre seg i løpet av livet avhengig av livssituasjon og opplevelser.


Kan følelser være farlige? 

Mange opplever at følelser kan være skremmende og vil unngå å kjenne etter. Og de kan virkelig være kraftfulle og skremmende, men er de virkelig farlige? Egentlig ikke, konsekvensene av en reaksjon på følelser kan være store og tom. farlige men ikke følelsen i seg selv. 

Det er godt å bli klar over at følelsene ikke er så farlige. De kan sannelig føles gode, vonde, ubehagelige eller noe helt annet men vi dør ikke av dem. Uansett er det nyttig å være klar over hvilke følelser du kjenner på i ulike situasjoner. Kjenner du ikke på så mange følelser er det ihvertfall nyttig å være klar over nettopp det.

Følelser regulerer og påvirker hvordan vi er i møte med andre og omvendt. Noen kjenner følelsene sine mer enn andre, slik vil det alltid være. Uansett trenger vi å jobbe med oss selv og vår egen bevissthet om følelsene våre som om det er en ferskvare. Vi er alle i større eller mindre grad i endring og utvikling og trenger respons fra de andre rundt oss i samfunnet; jobb, skole, hjemme, blant venner etc.


Vil du finne ut mer om dine følelser og bli mer bevisst de og egne reaksjoner kan vi gjøre dette i våre møter. 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.