Slik redder du parforholdet i korona-tider

Skrevet d. 8-4-2021 18:18:17 af Anna Sigridsdatter Heen - Psykoterapeut, Parterapeut, Sexolog

Her  gir  jeg  samlivstips i krevende  koronatider:

Arbeidsløshet, permitteringer og korona gjør at flere frykter for fremtiden. – Bruk  tiden til å snakke med partneren din om utfordringene du kjenner på, råder parterapeuten.

I Vestland fylke var det i mars 11.963 helt ledige. 8980 var delvis ledige, viser mars tallene fra Nav, Der går det også frem at en stor del av dem som er helt ledige er menn.

– Det er ingen tvil om at det er vanskelige tider for mange, sier sexolog og parterapeut Anna Heen til BA. Hun driver firmaet Par- og personrådgiveren og har mer enn nok å gjøre for tiden.

VIS INITIATIV – Det er ingen tvil om at vanskelig for mange. Men selv om problemene hoper seg opp, er det mye vi kan gjøre for å gjøre hverdagen bedre, sier hun. Det er viktig å vise initiativ selv. Snakk sammen, finne på og gjøre ting sammen. Ikke bare sitt på ræven å se forholdet ødelegges, legger hun til. Heen sier det ikke bringer noen fremgang å grave seg ned i eller dyrke problemene. – Når de fleste stedene der du før var sammen med andre nå er stengt, mister du filteret ditt. Nå må du bruke mer tid sammen med den du er glad i. Tid er som regel mangelvare for oss alle. Nå har du mer enn nok av det. Bruk tiden til noe positivt, sier terapeuten.

STØRRE FORTROLIGHET Hun forstår at folk kan være usikre og redde. – Men forsøk å se det positive. Er glass halvtomt eller halvfullt? – Tren sammen, gå tur sammen, og – ikke minst – snakk om usikkerheten. Si hvordan dere har det, hva dere føler og hva dere sliter med. Jeg vet dette er vanskelig, men klarer dere det, får dere større fortrolighet og tillit i forholdet, sier Anna Heen. Hun legger til at nærhet og intimitet har mye å si i et parforhold. Dersom det uteblir tid er det et klart tegn på at noe er galt. Hun sier at vanskelige situasjoner ofte fører til at man ikke snakker sammen. – Stillheten i et forhold kan være skummel. En viktig forutsetning for et godt forhold er å gi hverandre gode tilbakemeldinger, at man skryter av hverandre. Dersom dette uteblir, føler du deg gjerne ikke like verdsatt og ønsket lenger, sier Heen.

SNAKK SOM TIL EN VENN Særlig når forholdene er vanskelige, oppfordrer hun oss til å kommunisere med partneren som en venn. – Innse at verdier, meninger, holdninger, tilnærming til problemer og reaksjoner kan være forskjellige. Ikke prøv å forandre partneren din, men aksepter at dere er ulike, sier Heen. – Bebreidelser fører ingensteds hen. Da får du bare negativitet tilbake. Fremfør budskapet ditt i en vennlig tone, som om du snakker til en venn. Dem snakker man jo alltid vennlig til. . Hvorfor skal du snakke styggere til den du har valgt å leve livet med enn til dine venner, spør Heen. – Behandler du partneren din vennlig får du det samme tilbake, legger hun til.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.