Krise og smerte - om å ha det bra selv når det er krise

Skrevet d. 19-3-2020 18:11:58 af Line Vivian Lyng - Traumeterapeut, Psykoterapeut, Kroppsterapeut, Veileder, Klinisk spesialist i vold og traumatisk stress, Foredragsholder/Motivator

Denne våren ble mer annerledes for oss alle enn jeg tror noen hadde kunnet forestille seg for bare noen uker siden. 

Det fikk meg til å tenke på noe jeg ofte sier til mine klienter og kursdeltagere

«Smerte er en del av livet. De trenger å bli sett og lyttet til. De er der for å fortelle oss noe viktig om hva vi trenger. Når vi gjør det kan vi gi dem kjærlighet og pleie, slik vi pleier et lite barn. Det er starten på helingen.»

Mange har det vanskelig, og for enda flere har livet bydd på utfordringer som vi må finne nye løsninger på. Da kan det være godt å vite at selv om livet byr på smerte og store utfordringer, så finnes det alltid noe som er godt også. Det gjelder bare å finne frem til det.

Noen ganger trenger vi litt ekstra hjelp for å klare det. Da er det godt å snakke med gode venner, familien eller andre om kan stille opp med gode ord, råd og tips. Andre ganger trenger vi mer, og da er det kanskje en terapeut som er det riktige.

Det aller viktigste er at du ikke sitter alene med det som er vondt. At du har noen å dele med som kan hjelpe deg til å takle det vonde, men også å se de gode tingene i livet som er der. For selv når det ser aller mørkest ut finnes det som regel noe bra i tillegg.

Kineserne har to tegn for krise, som kan betyr noe slikt som problem-mulighet. I det ligger at det alltid finnes en ny mulighet når det er noe som er problematisk. Og selve ordet «krise», som kommer av det greske ordet «krisis» har noe av det samme betydningen. Ordet innebærer at det er noe gammelt som forsvinner og noe nytt som oppstår. Hva det er kan vi aldri vite helt sikkert, men det som er sikkert er at i det ligger det et håp om noe godt og bedre.

Er ikke et en god følelse? 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.