Innlegg: Er du forelder til en rusavhengig ? - GoMentor

Er du forelder til en rusavhengig ?

Skrevet d. 1-10-2018 20:37:22 af Wenche Jo Hoem - Coach, Veileder, Kroppsterapeut

Å leve med rusavhengige barn er tabubelagt og skaper ofte mye skamfølelse hos familien.  Mange familier kan leve lenge i kaos og frykt uten andres innspill og / eller innblanding. Noen trekker seg unna på grunn av frykt og fordommer, spesielt hvis det er snakk om Narkotika.

Mange foreldre forteller det ikke til noen, og  blir derfor isolert med det negative alt for lenge.  

Terskelen er høy for å søke hjelp da skammen om å ha mislyktes som forelder blir en overbevisende tanke og en verkende byll for mange. Spesielt de som mener de har gjort så godt de har kunnet  og mere til. De er redde for å bli urettmessig dømt.

Myten om  at rusavhengige har hatt en vanskelig barndom lever i beste velgående

Det er grundig dokumentert at rusproblemer rammer alle slags familier.  Den påvirker hele familien og pårørende blir sjelden fulgt opp og ivaretatt.  Mange pårørende lever med vanskelige erfaringer, vedvarende belastninger og veldig mange ender ut i sykdom og uføre.


Å søke kunnskap fra de som har tråkket opp veien tidligere kan pårørende i stedet bli en ressurs for seg selv og for andre.Det er helt vanlig å føle både skyld, frykt, uro og sinne og mange familier går i oppløsning grunnet løgner, manipulering, rykter og syndebukk stempling for å nevne noe.

Det som fungerer best for alle er når familien står samlet. En felles strategi skaper trygghet og forutsigbarhet for alle.  Da blir det også enklere for den rusavhengige å komme ut av misbruket.  En avkledning av spill og løgn mister sin effekt.

Det trengs kunnskap for å gjøre det som hjelper og villighet til å forstå alle mekanismene som skjer i en familie med rusavhengighet.  

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.

Denne siden tar i bruk informasjonskapsler for å sikre deg en god brukeropplevelse på hjemmesiden vår. Les mer