Innlegg: Selvtillit - GoMentor

Selvtillit

Skrevet d. 7-9-2018 17:42:29 af Wenche Jo Hoem

Det er mulig å ha høy selvtillit på ett eller flere felt og allikevel ha en dårlig selvfølelse.

Foreldre med dårlig selvfølelse kan lett «bruke » barna som et middel for å styrke sin egen dårlige selvbilde. Det legges et usynlig press på barna når de lever gjennom barnas prestasjoner. 

Barn er lojale mot foreldrene og prøver å leve opp til foreldrenes forventninger og slik blir det stress og ikke noen god selvtillit med det å prestere.

Det har vært en utbredt erfaring fra fagfolk tidligere at ros er et positivt virkemiddel men blir det ros på alt av gode og middelmådige prestasjoner kan det ha en destruktiv funksjon. 

Det kan lett bli en automatikk å si  «Dette er fint og du er flink» uten ekthet og interesse og dette ser vi mye av i de sosiale mediene.  Dette har liten verdi for barnet for barn gjennomskuer voksne som ikke er ekte og ærlige. 

Noe annet er at barnets egenverd kan bli avhengig av prestasjoner for å føle noen verdi, samt at det ikke blir noe å strekke seg etter.

Barnet kan få tanker som : «For at noen skal like meg må jeg være flink i fotball, se fin ut eller mestre noe.  Det er ikke nok å bare være meg selv»  

Hvis selvfølelsen da er dårlig blir trangen etter å være flink og vellykket et eneste stort jag og dette jaget ender ofte opp i utbrenthet og psykiske problem.

;

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.

Denne siden tar i bruk informasjonskapsler for å sikre deg en god brukeropplevelse på hjemmesiden vår. Les mer