RebelskJul

Skrevet d. 11-12-2019 12:50:58 af Cathrine Klæboe - Terapeut, Veileder, Kostholdsveileder

Den største fellen man kan gå i er å sammenligne seg med andre. Det er naturlig for oss mennesker å gjøre nettopp det, og det kan komme spesielt godt fram i juletider. La oss se på eksempelet: juletradisjoner.


Ofte så «kopierer» vi eller «viderefører» tradisjoner uten å stoppe opp å tenke på om dette er noe du faktisk ønsker eller har behov for å gjøre for at det skal bli jul.


Har du tatt deg tid til å tenke over hva du må ha i advents- og juletiden for at du skal ha det bra? Hva er jul for deg? Er det ting på listen din som du kan droppe og det blir jul allikevel?


Nå har jeg laget en ny hashtag som heter #RebelskJul. Meningen men hashtagen er å oppfordre flere til å bl.a gi mer F i:

  • hva andre gjør nå i adventstiden og fram til jul
  • å følge tradisjoner som gjør deg sliten eller stresset Jeg vil oppfordre deg til senke skuldre, forventninger og forhåpninger. Med høye forventninger og forhåpninger så er det høyere sjanser for at man blir skuffet og sliten.


Jeg leste en plass (husker ikke hvem som ble sitert) men det stod: «For å bli lykkelig og stressfri så må forventninger og forhåpninger legges bort».


Jeg liker den setningen så godt fordi når vi legger det bort så er det en større sjanse for å bli gledelig overrasket enn å bli skuffet. Det er ikke en lett oppgave å legge det bort. Hele jule handler jo om forventninger, eller?


La oss klare å senke skuldrene å tenke: For at det skal bli jul for meg så trenger jeg …..


Jeg spurte meg selv dette. For at det skal bli jul for meg så trenger jeg å:

  • Kjøpe færre julegaver
  • At det lukter jul hjemme (lukt fra juletre, duftelys, duftepinner, eller fra rene gulv vasket med god gammeldags grønnsåpe)
  • At huset er rent og pyntet med julepynt i mange farger
  • At det skal være lys (elsker telys, kubbelys, og lyslenker)
  • Å ha en skikkelig god middag på julaften og julegrøt på lillejulaften
  • Å ha en stressfri jul og bruke juletiden til å senke skuldrene å lade batteriene
  • Være sammen med mine barn


Like viktig som å spørre seg selv hva jul er for deg, så er det å spørre de nærmeste rundt deg. Jeg har spurt mine barn og deres svar var overraskende kort og konkret: Julegaver, julepynt, julenissen. Og det skal de selvfølgelig få.


Spør man andre også så oppdager man kanskje at deres liste ikke er så lang som man egentlig trudde. Det kan spare deg for mye ekstra arbeid.


Jeg tenker at man gjør også andre en tjeneste ved å vise at man kan ha en jul og høytid med ro, hvor man bestemmer selv hvordan julen «vår» skal være, uten unødvendig stress eller «press» .


Vet du hva som skjer om man glemmer å kjøpe en julegave eller bake? Ingenting. Det blir jul uansett.


Vi trenger absolutt ikke mer stress inn i kroppene våre. For de fleste av oss er hverdagen stressfull nok fra før, og fra ett helhetlig helseperspektiv så burde ikke julen være en arena som skaper enda mer stress. Har du for eksempel følt på «presset» av å måtte gjøre ett eller annet «julete» hver søndag i advent? Du er ikke alene.


I år er vår eneste plan å tenne 1 lys hver søndag. Deilig! #RebelskJul


Mitt beste råd:

Tørr å senk kravene, forhåpningene, forventningene, listen over julegaver og gjøremål. Bruk adventstiden og julen som en mulighet til å ta seg fri fra stresset som er i hverdagen. For å klare det så må man klare å sette klare grenser på hvordan din jul skal være.

Mitt beste kostholdsråd i julen:

Mat som spises uten dårlig samvittighet er sunnere enn å spise det samme med dårlig samvittighet. Nyt maten og hverandre!


Ha ei riktig god fredfull, stressfri, og #Rebelsk Jul!


Cathrine Ernærings-/ og livsstilscoach 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.