Innlegg: Lite populært at du tenker på karriereendringer? - GoMentor

Lite populært at du tenker på karriereendringer?

Skrevet d. 11-5-2020 12:08:20 af Ingvild Bjerke Høygaard - Gestaltterapeut, Psykoterapeut, Karriererådgiver, Karriereveileder

Du mistrives i jobben og kjenner at du må ha en endring – du orker ikke ha det så dårlig i jobbsituasjonen lenger. Eller du er arbeidsledig - og ønsker å ta en ny retning i karrieren, i stedet for å fortsette i samme bransje. Samtidig merker du at dine nærmeste virker skeptiske til planene dine.


Når du vurderer å gjøre en endring i karrieren, påvirker det også de rundt deg. Ikke vær overrasket hvis du møter på motstand i dine nære omgivelser.


Din inntekt er sannsynligvis viktig for flere enn deg selv. Og hvis du er i en prosess der du vurderer å bytte jobb eller skifte over til et helt annet yrke – er det ikke overraskende om en partner eller barn kan bli litt urolige. De kan være redd for at deres egen tilværelse vil bli negativt påvirket av endringene.


Skuffende?

Dermed kan du oppleve at dine nærmeste kanskje ikke er så støttende som du kunne ønske deg. Det kan oppleves frustrerende, når du selv kjenner på hvor mye du mistrives i jobbsituasjonen, og hvor sterkt du trenger en endring.


Det er noe av det aller viktigste i livet ditt akkurat nå, det å få orden på jobbsituasjonen. Å skaffe deg en jobbhverdag du har det bedre i.


Når det ikke føles som om partneren din eller andre familiemedlemmer støtter deg, kan det kjennes som at de ikke bryr seg så veldig om hvordan du har det. Det kan føles skuffende.


Ikke lytt til de som ikke har fått det til selv

Det kan godt være at de ikke helt forstår hvordan du opplever jobbsituasjonen din. Kanskje de har andre erfaringer selv, fra sin egen jobb eller tidligere jobber. Vi har en tendens til å se verden gjennom en linse av våre egne erfaringer.


Ofte kan andre være tvilende til hva som er mulig for deg - selv om du selv vet at du kan klare det. Veldig mange foretrekker å bli i jobber de mistrives i, for trygghetens skyld, og vil råde andre til å gjøre akkurat det samme.


Jeg tenker at det er veldig viktig å ikke lytte til personer som selv ikke har lykkes med det du ønsker å oppnå. Kjenner du at noe er mulig for deg - du som kjenner din situasjon, din kompetanse og dine evner best - så er det helt sannsynligvis mulig.


Kan føle seg truet

Dessuten kan vi mennesker føle oss truet når noe fast og stabilt i livet vårt, er i ferd med å endres. At du kanskje får lavere inntekt i en ny jobb, eller kanskje i en periode fremover – eller en annen jobbhverdag, som vil påvirke partneren eller familien på andre måter – kan føles litt truende for dem som blir påvirket av det.


De kan bli bekymret for at ting på ulike måter blir dårligere.


Så da kan det være lurt å sette dere ned sammen og snakke litt om hvordan dere kan beholde de faktorene dere ønsker i familie- eller par-livet. Og om hvordan dere kan finne løsninger på utfordringene, som en ny jobbsituasjon potensielt kan skape.


Snakk med noen utenfra

Det kan være lurt for deg å snakke med noen utenfra. En utenforstående person vil ikke ha de samme egeninteressene i situasjonen, og du kan dermed få langt mer objektive tilbakemeldinger, som vil kunne hjelpe deg videre i prosessen. Slik at du kan begynne å bevege deg mot den nye jobbhverdagen du ønsker deg.


Jeg anbefaler deg å oppsøke en coach eller terapeut for å få litt fart på prosessen og finne mer ut av hva du egentlig ønsker. Du er hjertelig velkommen til meg.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.

Denne siden tar i bruk informasjonskapsler for å sikre deg en god brukeropplevelse på hjemmesiden vår. Les mer