Innlegg: Klienthistorie : Føler meg verdiløs - GoMentor

Klienthistorie : Føler meg verdiløs

Skrevet d. 18-2-2018 13:08:11 af Sølvi Salomonsen

Klienthistorie : Føler meg verdiløs

https://pics.gomentor.com/p/id_5381__b_0__ext_png__w_180__sc_1/Solvi_Salomonsen.png

Lena har benyttet meg som terapeut en tid, men nå var det lenge siden sist.  Hun spurte om jeg kunne hjelpe henne med å utforske en smerte hun hadde i brystet - en svak smerte som kom og gikk.  Lena som er i 50 årene sa hun hadde kjent seg tung og nedstemt en periode.


Smerten kunne Lena beskrive som en svart rund geleklump som luktet råttent myrvann. En beskrivelse av smerten gjorde at vi kunne utforske den sammen. Kroppen har sitt eget språk som det ikke alltid er så lett for oss å forstå.  Mange av oss har gjennom livet lært oss til å la vær å lytte til kroppens signaler, fordi vi ikke vil fremstå som klagende eller svake.  NLP har sansebaserte teknikker som gir mulighet til at klienten kan oppnå en dypere kontakt med det i kroppen som snakker til henne.


Tårene presser på og Lena forteller meg at hun kjenner at det ligger gråt i brystet og at dette er knyttet til følelsen av å være verdiløs, og at dette er en følelse hun har kjent mange ganger.  Hun opplever dette som en usynlig vegg med avvisning av kjærlighet. Vi ser tilbake på hvordan dette tema har vært gjentakende i hennes liv.  Hun ser at det inntraff første gang når hun var 4 år og det var knyttet til en spesiell hendelse med avvisning fra hennes mor.  Når vi sammen ser på denne hendelsen i et nytt perspektiv, legger Lena merke til at hennes mor er fullstendig utslitt og har nok med seg selv. I tillegg erindrer Lena at hun selv som småbarnsmor kunne kjenne seg igjen i dette.  Denne øvelsen funger som en debrifing hvor Lena får se situasjonen fra flere sider.


Følelsen av verdiløshet har ligget som et åpent følelsesmessig sår gjennom mange år.  Ved å sette lys på hendelsen og skape forståelse for avvisningen, klarte Lena å akseptere at følelsen inntraff og satte seg fast i brystet, fordi hun den gang ikke hadde noe valg.  Med forståelse og aksept klarte Lena å gi slipp på følelsen av å være verdiløs.  Hun innså at hun er verdifull og har vært det hele tiden.  Vi avsluttet med å fylle på med ressurser knyttet til det å være verdifull, og forsterke følelsen av å være verdifull.  Neste gang vi snakket sammen kunne Lena fortelle at hun dagen etter forrige time hadde hatt en opplevelse av mer lys i sinnet og følelsen av å være mer verdifull.  I tillegg kjentes det som et slør var tatt vekk foran øyene hennes, og nedstemtheten var borte.  Vi snakket om hvordan tanker skaper følelser og hvilke verktøy hun kunne bruke for å vedlikeholde denne verdifulle følelsen i det daglige.


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.