Selvmordsforsøk

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

SelvmordsforsøkÅ ha selvmordstanker og å prøve og begå selvmord er en alvorlig form for selvskade. Her opplever den suicidale typisk håpløshet og har gitt opp på livet og seg selv. De som har gjennomført et selvmordsforsøk men ikke lykkes sitter ofte igjen med skam og skyldfølelse – hovedsakelig overfor seg selv, men også overfor familie og venner eller en partner. Da kan det være vanskelig å se seg selv og andre i øynene, som gjør det enda viktigere å få behandling. Det er viktig å huske at det alltid finnes hjelp der ute, uansett hvor vanskelig man har det.

Hvorfor vil man begå selvmord?

En liten gruppe av de selvmordene som finner sted hvert år skylles skizofreni og andre psykoser. I de fleste andre tilfeller er det snakk om personer med mindre psykiske lidelser eller en sterkt manglende tro på seg selv og det livet man lever. Disse personene føler seg ofte veldig ensomme eller ute av stand til å føle livsglede og forstå en mening med livet.

Typiske tegn på atferd hvor det er en mulig selvmordsrisiko:

  • Trusler om å skade seg selv eller begå selvmord
  • Planlegging av selvmord ved f.eks. å prøve å få tilgang til piller, våpen osv.
  • Å snakke eller skrive åpent om døden, å dø eller om selvmord
  • Følelsen av håpløshet
  • Tendens til å være rasende, sint eller hevnlystig
  • Hensynsløs oppførsel eller ikke gjennomtenkte risikofylte aktiviteter
  • Følelsen av å være fanget, som om det ikke er noen utve
  • Overdreven bruk av stoffer eller alkohol
  • Isolasjon fra venner, familie og samfunnet
  • Angst, uro i kroppen, depresjon, søvnløshet eller overdreven søvn
  • Voldsomme humørsvingninger
  • Manglende livsglede og livslyst

Kjenner du igjen noen av disse tegnene hos deg selv eller en du kjenner bør du ta kontakt med den som har disse tankene og søke profesjonell hjelp straks. Det er viktig at man er forsiktig og imøtekommende når man konfronterer en med suicidale tanker, sånn at man ikke virker angripende eller dømmende. Hvis du eller en du kjenner allerede har prøvd å begå selvmord er selvmordstankene blitt til en impuls – som kan være livsfarlig. Det kan være vanskelig å se seg selv og andre i øynene etter en sånn hendelse, som igjen kan føre til en enda større følelse av håpløshet. Det er andre som angrer på handlingene sine og opplever større livsglede i ettertid. Uansett er det viktig å finne en profesjonell samtalepartner etter man har prøv å begå selvmord, sånn at man kan finne frem til årsaken og forebygge den, så det ikke skjer igjen.

Det finnes hjelp!

Hos GoMentor vet vi hvor personlig og ubehagelig det kan være å snakke om tankene sine når man har det dårlig. Derfor har vi en lang rekke tilknyttede spesialister som har fokus på å hjelpe deg med utfordringene dine. Først og fremst fokuserer mentorene våre på at samtalene deres skal handle om å håndtere selvmordsimpulsen sånn at man kan lære å kontrollere den fremover. Etter det vil det handle om å finne ut hvorfor man ikke ønsker å leve lengre. Selvmordstanker og forsøk handler gjerne om at man ikke kan se løsninger på problemene sine. Derfor ligger også mye av fokus på å finne løsninger. Det kan også være at du er flau eller trist over at du har prøvd å ta ditt eget liv og plages av dårlig samvittighet overfor dine nærmeste. Selvmordsforsøk kommer aldri ut av det blå. I samtalen kan dere finne frem til hva som har fått deg i den situasjonen du er. Finn en psykolog eller en psykoterapeut som du føler deg trygg med og avtal deretter tid og sted, alt etter om du vil møtes i person eller få online terapi.

 

Har du akutt behov for hjelp? Finn nødlinjene for å snakke med noen her

Finn din samtalepartner

Mariann Marthinussen Katinka Kjos-Kendall Helga Hem Hilde Fredriksen
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Selvmordsforsøk

Vi samarbeider med



Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.